Sarkozi: Nikada nije bio veći rizik da Evropa eksplodira

Sarkozi je ocijenio da će na samitu EU biti postignut sporazum o reformama, dodajući da Evropa neće imati drugu šansu
0 komentar(a)
Merkel Sarkozi, Foto: Rojters
Merkel Sarkozi, Foto: Rojters
Ažurirano: 08.12.2011. 18:07h

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi upozorio je da Evropljani imaju samo nekoliko sedmica da donesu neophodne odluke za izlazak iz krize, dok je Angela Merkel, na sastanku šefa država u Marseju za briselski samti najavila "dobra rešenja" za izlazak iz krize.

Susret sa šefovima država i vlada koji su članovi Evropske narodne partije u Marseju održava se pred odlazak na dvodnevni samit u Brisel gdje će se odlučivati o sudbini eura i eurozone.

Merkel i Sarkozi su tražili podršku za plan da se članicama eurozone uvede znatno strožija kontrola budžeta i automatske sankcije za kršenje budžetskih pravila.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je da vjeruje da je moguće postići sporazum

Sarkozi je ocijenio da će na samitu EU biti postignut sporazum o reformama, dodajući da Evropa neće imati drugu šansu.

Moraju pronaći rješenje

Prema planu Sarkozija i Merkelove propisi o strožijoj kontroli budžeta biće pridodati postojećem sporazumu o EU ili, ako to ne bude moguće, biće stvoren novi sporazuma za 17 država eurozone kojima bi se mogle pridružiti i druge članice Evropske unije.

"Treba odmah donijeti odluku. Što duže čekamo sa donošenjem odluke, ona će biti skuplja, a manje efikasna ... ako u petak ne budemo imali dogovor, nećemo imati drugu šansu", upozorio je Sarkozi.

Kancelarka Merkel je izrazila uverenje da će biti nadjena dobra rešenja na samitu.

"Naći ćemo dobra rješenja. Uvjerena sam da ćemo naći riješenje za sva pitanja", rekla je ona, ali i priznala da će rasprava biti teška.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je da vjeruje da je moguće postići sporazum.

"Pozivam, snažno pozivam, sve šefove država i vlada da pokažu posvećnost našoj zajedničkoj valuti. Mislim da je to važno, a liderstvo je učiniti mogućim ono što je važno", rekao je Barozo.

Bonus video: