Putin optužio SAD da podstiču proteste

Ruski premijer je, pored toga, rekao da pojedini učesnici protesta imaju sebične političke ciljeve
0 komentar(a)
Rusija protesti, Foto: Reuters
Rusija protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.12.2011. 11:01h

Ruski premijer Vladimir Putin optužio je danas SAD za podsticanje protesta zbog parlamentarnih izbora u Rusiji, ističući da je stotine miliona dolara stranih sredstava upotrebljeno kako bi se uticalo na glasanje

U svom prvom javnom komentaru o demonstracijama, čiji učesnici tvrde da su izbori održani u nedjelju bili nepošteni, Putin je rekao da je američki državni sekretar Hilari Klinton "dala signal" protivnicima Kremlja.

"Ona je uspostavila raspoloženje pojedinih opozicionih aktivista, dala im je signal, koji su oni čuli i počeli aktivno da djeluju", kazao je Putin.

Ruski premijer je, pored toga, rekao da pojedini učesnici protesta imaju sebične političke ciljeve, kao i da većina Rusa ne želi političke promjene, javio je Rojters.

"Znamo da pojedini organizatori (protesta) postupaju u skladu sa dobro poznatim scenarijom i sopstvenim koristoljubivim političkim interesima", rekao je Putin.

Odobreno okupljanje do 300 ljudi

Skup dijela ruske vanparlamentarne opozicije zakazan za subotu 10. decembra, pod nazivom "Za poštene izbore", smatraće se nezakonitim ukoliko se na njemu okupi više od 300 ljudi, rekao je zamjenik moskovskog gradonačelnika Aleksandar Gorbenko.

"Najavljeno je 300 ljudi. Bude li ih više pozvaćemo organizatore na odgovornost. Upozoravamo ljude, bude li tako, da su onda deo neovlašćenog mitinga i biće podvrgnuti zakonu", rekao je Gorbenko, a prenosi Itar tas.

On je objasnio da u slučaju kršenja zakona organizatori mogu biti suočeni sa prekršajnim kaznama i administrativnim pritvorom u trajanju do 15 dana.

U međuvremenu, na internet društvenim mrežama, putem kojih se demonstranti dogovaraju o subotnjem mitingu, najavljeno je učešće 20.000 ljudi.

Na trgovima u centalnom delu Moskve sinoć nije bilo okupljanja demonstranata, koji su prethodnih dana protestovali zbog navodnih krupnih nepravilnosti na nedeljnim izborima u kojima je pobijedila partija Jedinstvena Rusija.

Bonus video: