Francuska zabranjuje prostituciju

Ono što je zemlje koje su odlučile da je regulišu podstaklo na ovako nešto jeste što je u tim državama zabilježen rast prostitucije
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.12.2011. 14:07h

Zemlja u kojoj oko 20.000 ljudi zarađuje hljeb svojim polnim organima odlučila je – kroz senat – da napravi pritisak u pravcu zabrane prostitucije. Iako će januarska rezolucija imati više simboličku nego zakonodavnu težinu, u javnosti su se oko nje sukobila udruženja seksualnih radnica s jedne i udruženja za ljudska prava s druge strane

Francuska još od šezdesetih godina pokušava da suzbije fenomen prostitucije kroz legislativu, ali sam čin prodaje seksualnih usluga nije kriminalizovan. Senatori smatraju da bi trebao da bude, pa su odlučili da naprave novi korak u kažnjavanju njenih korisnika. U januaru će biti donesen zakon u najboljoj tradiciji "republikanske etike" prema komu će klijenti biti kažnjavani sa 3.000 eura i pola godine zatvorske kazne u slučaju da svoje potrebe pokušaju da zadovolje na ilegalan način.

Ilegano prema postojećim francuskim zakonima znači:

  • Ako kupoprodaja seksa uzrokuje narušavanje javnog reda i mira,
  • Ako je prostitutka maloljetna ili u posebno ranjivoj situaciji (npr. bolest). Makroi su već sada podložni zatvorskim kaznama do sedam godina i otprilike godišnje iza rešetaka završi njih hiljadu.

Rezolucija dolazi u vrijeme kada prostitucija postaje rutinska stvar u Europi, prenosi BBC, i francuski senat, koji je po ovom pitanju ujedinjen bez obzira na stranačku pripadnost senatora, želi da pošalje prije svega moralnu poruku. Ono što je zemlje koje su odlučile da je regulišu podstaklo na ovako nešto jeste što je u tim državama zabilježen rast prostitucije.

Oko odluke francuskog senata pobunilo se udruženje prostitutki s argumentom da ih tretiraju kao građane drugog reda za čije mišljenje niko ne pita. Povlače jasnu razliku između samovoljne i prisilne prostitucije i zaključuju stavom da će kriminalizacija seksualnog biznisa prisiliti mnoge da prihvate rizičnije transakcije.

Udruženje ZeroMacho potpuno podržava senatore. Izlaze sa podatkom da je devet od deset žena u prostituciji žrtva trgovine ljudima.

Bonus video: