Putin najavio smjene gubernatora

Portparol premijera Rusije Dmitrij Peskov kazao je da, bez ozbira na lošije rezultate partije, Putin nema razloga da se brine za svoje šanse na predsjedničkim izborima
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.12.2011. 05:58h

Ruski premijer i kandidat za predsjednika Vladimir Putin izjavio je da je vladajuća Jedinstvena Rusija na parlamentarnim izborima postigla lošije rezultate, jer je upravo ona odgovorna za situaciju u državi.

Putin je prilikom susreta sa funkcionerima JR kazao da je partija ispunjavala svoje obaveze i da su je „partijom prevaranata i lopova“ nazivali najvjerovatnije po inerciji.

Putin je obećao da će u martu, nakon predsjedničkih izbora, obnoviti vladu i zamijeniti gubernatore u čijim je regionima njegova partija postigla loše rezultate.

Partija jedno, premijer drugo

On je, ponovo, ocijenio da je partija postigla „dobar uspjeh“, mada je na novim izborima dobila manje od 50 odsto glasova ili 77 skupštinskih mandata manje.

Portparol premijera Dmitrij Peskov kazao je da, bez ozbira na lošije rezultate JR, Putin nema razloga da se brine za svoje šanse na predsjedničkim izborima.

Policija je saopštila da su pripadnici „radikalne opozicije“ gađali policajce staklenim flašama

Moskovska policija osujetila je sinoćni miting opozicije u centru Moskve, otvorila ulice za saobraćaj i privela oko 300 učesnika skupa, uključujući lidera partije Jabloko Sergeja Mitrohina i aktivistu i pisca Edvarda Limonova, prenijela je agencija Itartas, pozivajući se na izvore u policiji.

5.000 demonstranata

Demonstranti tvrde da su izborni rezultati namješteni i osporavaju pobjedu JR, a policija ih je pozvala da se raziđu jer njihov skup nije odobren.

S druge strane policijskog kordona okupili su se mladi iz organizacija „Naši“ i „Mlada garda“ koji su proslavljali pobjedu Putinove stranke.

Policija je saopštila da su pripadnici „radikalne opozicije“ gađali policajce staklenim flašama.

Privedeni Mitrohin tvrdi da učesnici skupa nisu pozivali na nerede, nisu provocirali, niti su bili nasilni, te da je on lično uhapšen jer je uzvikivao „Dolje vlada“.

Prema izvještajima ruskih elektronskih medija, u obje grupe demonstranata bilo je ukupno oko 5.000 ljudi.

Galerija

Bonus video: