Ruski opozicionar Jašin osuđen na 15 dana zatvora

Moskovski sud osudio je danas jednog od lidera opozicije Ilju Jašina na 15 dana zatvora zbog toga što nije poslušao naređena policije tokom demonstracija u centru Moskve.
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2011. 17:34h

Sudija Olga Borovkova ranije je već osudila Jašina na pet dana zatvora u januaru ove godine zbog učešća u mitingu za koji nije postojala dozvola vlasti.

Sud je danas osudio i opozicionara i poznatog blogera Alekseja Navaljnog na 15 dana zatvora zato što se nije povinovao policijskim naređenjima.

Više od 300 demonstranata uhapšeno je sinoć poslije mitinga u centru Moskve, gdje je više hiljada demonstranata optužilo vlasti da su lažirale rezultata parlamentarnih izbora, na kojima je vladajuća Jedinstvena Rusija osvojila oko 50 odsto glasova.

Oko 300 uhapšenih na protestu u Moskvi >>>

Većina je, međutim, puštena bez pravljenja zapisnika. Elektronski mediji navode da se u pritvoru nalazi još oko 50 osoba.

"Uhapšeno je više od 300 ljudi, među kojima i političar Ilja Jašin, Aleksej Navaljni", saopštila je moskovska policija.

Jedan od uhapšenih, foreporter Aleksej Belov rekao je portalu Gazeta.ru da se u jednom od odjeljenja policije nalazi 27 ljudi, još od sinoć, odnosno više od 18 sati.

Pri tom, kako je naveo, policija im ne daje ni vodu ni hranu, a odbili su i da jednom invalidu pozovu hitnu pomoć.

Svi uhapšeni se terete za neisupunjavanje naređenja policije.

"Svi imamo visoko obrazovanje i nijednom nismo bili privođeni, što je veoma začudilo policiju", rekao je on, dodavši da su svi privedeni u vrijeme dozvoljenog mitinga, odnosno prije nego što su demonstranti pokušali da probiju policijski kordon.

Bonus video: