Italija podiže starosnu granicu za odlazak u penziju

Premijer Monti je rekao da će se predložene mjere pozitivno odraziti ne samo na ekonomiju Italije, već će i ojačati kurs eura
449 pregleda 0 komentar(a)
Mario Monti, Foto: Reuters
Mario Monti, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.12.2011. 14:07h

Starosna granica za odlazak u penziju u Italiji se podiže na 66 godina, predviđeno je planom za smanjenje deficita državnog budžeta za 30 milijardi eura, koji je objavio italijanski premijer Mario Monti.

Za žene će se starosna granica povećavati postepeno (od 2012. godine na 62, a od 2018. na 66 godina), dok se za muškarce podiže odmah na 66 godina. Do sada su Italijani prestajali da rade sa 60 godina.

Osim podizanja starosne granice za penzionisanje, u okviru antikriznog plana povećave se porez na dodatu vrijednosti i imovinu. Planirano je i povećanje poreza na jahte, vile i ostali luksuz. Ovim mjerama očekuje se ušteda oko 1,5 odsto državnog duga zemlje koji je na nivou od 1,9 biliona eura.

Ostale zemlje zone eura, a posebno Njemačka i Francuska, više puta su upozoravale Italiju da mora da snizi državni dug, koji je na nivou od 120 procenata BDP

Prema riječima italijanskog premijera, predložene mjere će se pozitivno odraziti ne samo na ekonomiju Italije, već će i ojačati kurs eura, prenijele su agencije.

Monti je upozorio da mjere štednje mogu da uspore tempo rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje u idućoj godini. BDP Italije bi dogodine trebalo da se poveća za 0,4-0,5 odsto.

Italijansko tržište akcija danas je poslije objavljivanja mjera štednje reagovalo rastom od 2,02 odsto. Investitori se nadaju da će prelazak Itallije na režim štednje stabilizovati situaciju na evropskim berzama.

Ostale zemlje zone eura, a posebno Njemačka i Francuska, više puta su upozoravale Italiju da mora da snizi državni dug, koji je na nivou od 120 procenata BDP.

Parlament Italije je 12. novembra već usvojio antikrizni plan koji predviđa privatizaciju državne imovine u vrijednosti većoj od 15 milijardi eura.

Prinosi na italijanske dužničke hartije su prošle nedjelje skočili iznad kritičnog nivoa od sedam odsto (7,8 procenata u trgovanju 25. novembra) što je izazvalo rast zabrinutosti da se Italija bliži bankrotu.

Bonus video: