Sud: Grčka prekršila sporazum sa Makedonijom

Zbog grčkog veta Makedonija nije na samitu u Bukureštu u aprilu 2008. godine primljena u NATO iako je ispunila uslove
55 pregleda 0 komentar(a)
Hag Grčka Makedonija, Foto: Icj-cij.org
Hag Grčka Makedonija, Foto: Icj-cij.org
Ažurirano: 05.12.2011. 12:04h

Grčka je prekršila Privremeni sporazum protiveći se ulasku Makedonije u NATO, na samitu u Bukureštu 2008. utvrdio je Međunarodni sud pravde u Hagu, a prenose agencije.

"Sud je zaključio da je tužena strana (Grčka), protiveći se prijemu podnosioca tužbe (Makedonije) u NATO na samitu u Bukureštu, prekršila obaveze iz paragrafa 1 člana 11 Privremenog sporazuma" između dvije zemlje, izjavio je predsjednik Suda Hisaši Ovada.

Sud je, međutim, odbacio zahtjev Makedonije da naloži Grčkoj da u budućnosti poštuje obaveze iz tog sporazuma kao i sve ostale zahtjeve iz tužbe.

Makedonija je u tužbi koju je podnijela 2008. godine, navela da Grčka onemogućava njen prijem u NATO i EU čime se krši Privremeni sporazum iz 1995. godine.

Tim sporazumom predviđeno je da Makedonija promijeni zastavu i da u međunarodnim organizacijama u kojima je članica i Grčka, koristi ime Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Grčka je zauzvrat trebalo da ne stavlja veto i ne otežava prijem Makedonije u međunarodne organizacije.

Zbog grčkog veta Makedonija nije na samitu u Bukureštu u aprilu 2008. godine primljena u NATO iako je ispunila uslove. Skoplje je tada optužilo Atinu za "flagrantno kršenje dogovorenih obaveza iz Člana 11" Privremenog sporazuma iz 1995.

Sud je u martu 2011. saslušao argumente i primio dokumenta -dokaze obje strane. Grčka je tada tvrdila da sud nema jurisdikciju da donosi odluku o pitanjima na koje se žalila Makedonija, ali se sud proglasio nadležnim.

Bonus video: