Italiju očekuju nove mjere štednje

Smatra se da je Italija, treća po veličini privreda eurozone, suviše velika da bi bila spasena poput manjih država
0 komentar(a)
Mario Monti, Foto: Beta/AP
Mario Monti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.12.2011. 15:34h

Kabinet premijera Italije Marija Montija odobriće u ponedjeljak opsežan paket hitnih mjera za smanjenje duga, kao i dugoročne strukturne reforme radi podsticanja privrednog rasta, prenosi agencija AP.

Te mjere je Monti najavio pošto su ministri finansija eurozone odložili donošenje važnih odluka za spas eura za narednu sedmicu.

Monti je rekao da će detalje o mjerama štednje i rasta saopštiti kada ih kabinet odobri, i pozvao sindikate i zakonodavce da budu odgovorni u reakcijama na reformu italijanskog penzionog sistema.

Bankrot Rima imao bi katastrofalne posljedice po Evropu i poslao bi talase šokova kroz globalnu ekonomiju

Premijer Italije nalazi se pod pritiskom da progura reforme u parlamentu da bi se smanjio državni dug od 1,9 biliona eura ili 120 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i podstakao anemičan privredni rast.

Smatra se da je Italija, treća po veličini privreda eurozone, suviše velika da bi bila spasena poput manjih država kao što se to postupilo u posljednjiih godinu i po dana sa Grčkom, Irskom i Portugalom.

Bankrot Rima imao bi katastrofalne posljedice po Evropu i poslao bi talase šokova kroz globalnu ekonomiju.

Monti, koji je ekonomista i dekan Univerziteta "Bokoni" u Milanu, došao je na vlast u novembru pošto su međunarodna tržišta izgubila povjerenje u sposobnost populističkog desničarskog premijera i milijardera Silvija Berluskonija da progura reforme.

Montijeva strategija fokusira se na budžetsku štednju, privredni rast i socijalnu pravednost.

Strategija uključuje ponovno uvođenje poreza na imovinu za vlasnike kuća, reformu penzionog sistema, smanjenje troškova političkog sistema, pojednostavljenje birokratije i prodaju državne imovine.

Bonus video: