Asanž traži prebacivanje slučaja na Vrhovni sud Velike Britanije

Ukoliko sudije odbiju da njegov slučaj prebace vrhovnom sudu, Asanž bi mogao biti u roku od nekoliko dana u avionu za Stokhlom
0 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Rojters
Džulijan Asanž, Foto: Rojters
Ažurirano: 04.12.2011. 12:33h

Osnivač Vikiliksa Australijanac Džulijan Asanž sjutra će od suda u Londonu zatražiti da njegov slučaj prebaci u Vrhovni sud Velike Britanije.

Asanža za zlostavljanje i seksualni napad terete dvije Šveđanke i sud u Londonu treba da utvrdi da li će on biti isporučen u tu zemlju. Ukoliko sudije odbiju da njegov slučaj prebace vrhovnom sudu, Asanž bi mogao biti u roku od nekoliko dana u avionu za Stokhlom.Australijanac je prije skoro godinu dana oslobođen uz kauciju i to vrijeme proveo je u borbi protiv ekstradicije. Da bi njegov slučaj otišao pred britanski Vrhovni sud Asanžovi advokati moraju da ubijede dvojicu sudija Višeg suda da je to pitanje od "važnosti po javnost".Prema navodima na internet stranici, koja je u korist Asanža, njegovi advokati tvrdiće dvije stvari a to je da evropski nalog za hapšenje nije važeći, jer ga nije objavila odgovarajuća služba i da on ne treba da bude isporučen jer nije optužen ni za kakav zločin.

Ukoliko sudije odbiju zahtjev, Asanž bi uskoro mogao biti u avionu za Stokhlom

U slučaju da bude odbijen, njegova pravna borba nastavit će se u Švedskoj.Optužbe protiv Asanža nastale su nakon njegove posjete Švedskoj u avgustu 2010. godine ubrzo nakon što je Vikiliks objavio tajne američke dokumente iz ratova u Iraku i Avganistanu.

Bonus video: