Glasali Putin i Medvedev, odziv preko 25 odsto

Biračka mjesta biće najprije otvorena na ruskom Dalekom istoku, a posljednja će biti zatvorena u Kalinjingradskoj oblasti
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2011. 14:55h

Premijer Rusije Vladimir Putin i predsjednik Dmitrij Medvedev glasali su danas na svojim biračkim mjestima, na izborima za Državnu Dumu.

Prema podacima Centralne izborne komisije odziv do 13 časova po moskovskom vremenu bio je oko 25,5 odsto, što je za nekoliko procenata više nego na prethodnim izborima 2007. godine.

Putin je na biračko mjesto u zdanju Ruske akademije nauka u Moskvi, došao sam, bez supruge.

Prema izvještajima ruskih agencija, premijer je svoju građansku dužnost obavio u veoma dobrom raspoloženju i poslije kraćeg neobaveznog razgovora sa znatiželjnim novinarima i građanima napustio biralište.

Putin je rekao da očekuje veći odziv nego na prethodnim izborima, a njegova procjena zasad se pokazala tačnom.

Ranije danas na biralište u Moskvi je u pratnji supruge izašao i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev

Na mjesta u parlamentu pretenduje sedam partija: JR, Komunistička partija Rusije, Liberalno demokratska partija, Pravična Rusija, Jabloko (Jabuka), Pravo djelo i Patriote Rusije, ali će ući samo one koje pređu cenzus od sedam odsto.Prema anketama, očekuje se da će cenzus preći prve četiri partije, kao i da će oslabiti pozicija JR, odnosno da neće dobitidvotrećinsku većinu koju je imala do sada.Prema navodima Centralne izborne komisije, na oko 95.000 biračkih mjesta glasaće skoro 110 miliona birača. Najveći broj glasača nalazi se u Moskvi, gdje živi više od sedam miliona ljudi koji imaju pravo glasa.Biračka mjesta biće najprije otvorena na ruskom Dalekom istoku, a posljednja će biti zatvorena u Kalinjingradskoj oblasti.

Kako je najavljeno, u inostranstvu na 369 biračkih mjesta mogućnost da glasa ima više od 1.800.000 ruskih državljana.Izbore će pratit oko 650 međunarodnih posmatrača, među kojima će najviše predstavnika biti iz Zajednice nezavisnih država i OEBS-a.Na biračkim mjestima nalaziće se više od 320.000 policajaca, kojima će se pridružiti i 11.500 pripadnika unutrašnje vojske MUP-a Rusije.

Galerija

Bonus video: