Njemačka: Policija izvela raciju, Zehofer hoće obračun s ilegalnom imigracijom

Zehofer, guverner Bavarske do prije šest nedjelja kada je ušao u novu vladu kancelarke Angele Merkel, rekao je da želi da brzo primijeni nove procedure za ograničenje ukupnog broja tražilaca azila u Njemačkoj. Obećao je i da će učiniti sve što može da ubrza deportaciju kriminalaca i ekstremista među migrantima
56 pregleda 1 komentar(a)
Horst Zehofer, Foto: Reuters
Horst Zehofer, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.05.2018. 16:20h

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer obećao je danas da će učiniti sve što može da se obračuna s ilegalnom imigracijom, da ubrza procedure za dobijanje azila, a da tražioce koji budu odbijeni deportuje što je brže moguće.

Paralelno s objavljivanjem novog plana o migrantima, stotine njemačkih policajaca izvele su danas raciju na sklonište za izbjeglice u mjestu Elvangen na jugu zemlje, nekoliko dana pošto je grupa migranata spriječila vlasti da deportuju 23-godišnjeg državljanina Togoa, navodi Asošiejted pres.

"To što se desilo (u Elvangenu) bio je šamar građanima koji poštuju zakone", rekao je novinarima u Berlinu Zehofer, poznat po čvrstom stavu prema poštovanju reda i zakona.

On je dodao da se "pravo na gostoprimstvo ne može gaziti na takav način" i obećao da će vlasti "upotrijebiti svu svoju snagu i odlučnost" da procesuiraju tražioce azila koji su u ponedjeljak sprječavali deportaciju mladića.

U današnjoj policijskoj akciji povrijeđeno je 12 osoba, uključujući jednog policajca, od kojih su četiri smještene u bolnicu, dok je ostalima pomoć ukazana na licu mjesta.

Zehofer, guverner Bavarske do prije šest nedjelja kada je ušao u novu vladu kancelarke Angele Merkel, rekao je da želi da brzo primijeni nove procedure za ograničenje ukupnog broja tražilaca azila u Njemačkoj. Obećao je i da će učiniti sve što može da ubrza deportaciju kriminalaca i ekstremista među migrantima.

Prema novom planu, njemačka Vlada želi da smjesti tražioce azila u nekoliko centralizovanih centara sa do 1.500 drugih migranata, najviše na dvije godine. Oni neće biti razmještani širom zemlje prije obrade njihovih zahtjeva za azil.

U tim centrima radiće sudije, a tražioci azila koji budu odbijeni odmah će odatle biti deportovani van Njemačke.

Tražioci azila su trenutno smješteni u manjim skloništima širom Njemačke, dok čekaju odluku o zahtjevu. Kada im kažu da će uskoro biti deportovani, neki migranti počinju da se skrivaju i tako odlažu proces.

Zehofer, predsjednik Hrišćansko-socijalne unije, rekao je i da želi da Vlada proglasi nekoliko zemalja za "sigurne zemlje porijekla", uključujući Maroko, Tunis, Alžir i Gruziju, čime bi migrantima iz tih zemalja bile smanjene šanse za dobijanje azila.

Bonus video: