Na ulicama Atine 1.000 ljudi zbog ekstremne desnice u vladi

Koalicionu vladu koju je oformio novi premijer Grčke Lukas Papadimos između ostalog čine četiri ministra koji su iz ekstremno desničarskih partija
0 komentar(a)
Atina, protesti, imigranti, Foto: Reuters
Atina, protesti, imigranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.12.2011. 17:19h

Hiljadu imigranata i aktivista antirasističkih organizacija protestovalo je danas ulicama Atine zbog ulaska ekstremne desnice u novu grčku vladu.

Demonstranti su se najprije okupili na trgu Omonija, centru kvarta u kome veliki dio stanovništa čine imigranti, a onda su noseći transparente na kojima je između ostalog pisalo "Izbacite fašiste iz ministarstava" krenuli ka grčkom parlamentu.

Koalicionu vladu koju je oformio novi premijer Grčke Lukas Papadimos između ostalog čine četiri ministra koji su iz ekstremno desničarskih partija.

"U posljednje vrijeme smo uprkos mnogim mukama vejrovali da možemo da budemo prihvaćeni ovdje, ali sada se plašim da će se sve vratiti na pređašnje stanje", rekla je Hasla Akari koja je poslije 20 godina dobila trajnu dozvolu za boravak u Grčkoj.

Ekstremno desničarska partija Laos zatražila je povlačenje zakona o integraciji stranaca usvojenog 2010. godine. Ukoliko zakon više ne bude na snazi, mnogi stranci, čak i poslije višegodišnjeg boravka u Grčkoj, više neće imati nikave šanse da dobiju državljanstvo.

Hoćemo dozvole za rad i prilaz tržištu, rekao je jedan senegalski državljanin koji nije želio da mu se objavu ime.

Bivši grčki premijer Jorgos Papandreu podnio je ostavku 11. novembra, a nova koaliciona vlada širokog je sastava i u nju su poslije tri decenije ušli i predstavnici ekstremne desnice.

Bonus video: