Parlamentarni izbori u Sloveniji

Slovenci sjutra biraju šesti saziv parlamenta, što će dati odgovor o sastavu nove vlade, a sve predizborne najave govore o zaokretu u desno i velikom osipanju birača ljevice
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2011. 11:52h

Zadnja ispitivanja javnog mnjenja objavljena su sinoć pred sami početak izborne tišine koja traje do zatvaranja birališta u nedjelju u 19 sati.

Prema njima, Slovenačka demokratska stranka (SDS) nekadašnjeg premijera Janeza Janše u parlamentu koji ima 90 poslanika mogla bi da osvoji 31 mjesto u odnosu na 28 sa zadnjih izbora 2008. U tom bi slučaju kao predsjednik najače parlamentarne stranke Janša dobio mandat za sastav nove koalicije.

Socijalnim demokratima (SD) Boruta Pahora ankete najavljuju samo desetak poslaničkih mandata, što je veliki pad u odnosu na rezultat iz 2008. kada su sa 29 poslanika uspjeli da dobiju parlamentarnu većinu u koaliciji sa strankom Zares, Liberalnim demokratima i Demokratskom strankom penzionera (DESUS).

Od dosadašnjih partnera socijaldemokrata izborni prag će preći jedino DESUS. Dvije liberalne stranke (LDS i Zares) mogle bi prema anketama da dožive pravi "brodolom" na biralištima i zajedno osvoje manje glasova od Jelinčičeve Slovenačke nacionalne stranke (SNS) kojoj prognoziraju dva posto glasova.

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković je sa svojom strankom Pozitivna Slovenija privukao dio tradicionalnih glasača ljevice. Predviđaju mu osvajanje 10 posto glasova manje od Janše, nedovoljno za dobijanje mandatorske uloge kojoj se nadao, ali dovoljno da se profiliše kao jak politički igrač u periodu koji slijedi poslije izbora.

Janšini izgledi za sastavljanje nove vlade najviše će zavisiti od toga kakav će rezultat u nedjelju postići Slovenačka narodna stranka (SLS) i stranka Nova Slovenija (NSI), njegovi potencijalni koalicioni partneri, upozoravaju pred izbore slovenački analitičari.

Ukoliko te dvije stranke nisu zadnjih dana kampanje napravile pomak, potencijalna tročlana koalicija desnog centra ne bi imala stabilnu većinu od 50-ak poslanika, pa bi ova koalicija morala da uključi i četvrtog partnera, što bi je učinilo manje funkcionalnom i operativnom.

Pahor je zadnjih dana pred izbore odbijao sugestije da bi radi političke stabilnosti države i ekonomskih okolnosti u Evropskoj uniji morao da pristane na neku vrstu "velike koalicije" s Janšom.

Urednik poslovnog lista "Finance" Peter Frankel ocijenio je u uvodniku tog lista da bi za Sloveniju u periodu koje slijedi bila najbolja vlada u kojoj bi bili Janša, Pahor i centraška Građanska lista Gregora Viranta, jer bi ona bila garancija za reforme i blok protiv političkog populizma jako prisutnog u ostalim strankama.

Ovakav je scenario, međutim, malo vjerovatan, pa se najavljuju mukotrpni razgovori oko sastavljanja nove vlade.

Oko 3400 birališta širom Slovenije otvara se u nedjelju u 7 sati, a glasanje traje do 19 sati. Očekuje se da će na izborima glasati oko 65 posto od 1,653.000 registrovanih birača, a neslužbeni rezultati biće poznati već u kasnim večernjim satima.

Službene rezultate izbora državna izborna komisija će objaviti 16. decembra, a samo nekoliko dana prije početka božićno-novogodišnjih praznika trebalo bi da se održati i prva, konstitutivna sjednica novog parlamenta.

Bonus video: