Kameron: Britanija spremna da pomogne eurozoni

Velika Britanija spremna je da pomogne eurozoni u rješavanju problema dužničke krize, izjavio je danas u Parizu britanski premijer Dejvid Kameron
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.12.2011. 19:00h

Kameron je podvukao da nije potrebna promjena osnovnog sporazuma Evropske unije.

Kameron je rekao da Evropa treba da ubijedi tržišta da radi sve što je u njenoj moći da izađe iz krize i napravi promjene zarad poboljšanja konkurentnosti.

"Nijedna od ovih stvari ne zahtijeva promjenu sporazuma, ali jasno stavljam do znanja: ako bude promjene sporazuma, onda ću obezbijediti da više zaštitimo i unaprijedimo britanske interese", rekao je Kameron poslije sastanka s francuskim predsjednikom Nikolom Sakrozijem.

Agencija AP ocjenjuju da bi Kameronov stav mogao da ga dovede u sukob s najvećim privredama eurozone, Njemačkom i Francuskom, za koje se očekuje da će sljedeće nedjelje tražiti da snažnija pravila o ograničenju državne potrošnje budu upisana u sporazum o EU.

Sarkozi, koji nije govorio poslije sastanka, ranije je rekao da će Francuska i Njemačka na samitu EU sljedeće nedjelje predložiti "preispitivanje" organizacije Evrope.

Kameron je danas rekao i da dužnička kriza utiče na britansku ekonomiju i da predstojeći samit treba da ubijedi svijet da su zemlje eurozone spremne da brane svoju valutu "sa svime što im stoji na raspolagaju".

Bonus video: