Slavoj Žižek je za Sjedinjene Države Evrope

Žižek nema ideju koji bi to sistem mogao da zamijeni kapitalizam, ali kaže da to pitanje treba hitno postaviti
0 komentar(a)
Žižek, Foto: Kasamaproject.org
Žižek, Foto: Kasamaproject.org
Ažurirano: 02.12.2011. 19:23h

Slovenački filozof Slavoj Žižek u intervjuu za Češki radio kazao je kako je sebe uvijek definisao kao ljevičarskog evropocentristu, te da se zalaže za ideju Sjedinjenih Država Europe.

Žižek je opisivan kao najopasniji filozof na zapadu, a kritikuje globalni kapitalizam i upozorava na opasnosti koje ovaj predstavlja za današnju demokratiju.

No, prema njegovom mišljenju, Evropa ne bi trebala biti ujedinjena samo ekonomski, već bi trebala da predstavlja i "određeni radikalni emancipatorski potencijal", prenosi Nacional.hr.

Govoreći o Occupy Wall Street protestima, Žižek je kazao kako se radi o projektu koji ne idealizuje, ali da je ovo prvi put da se formira veliki pokret koji postavlja ključno pitanje o sistemu.

"Sve je veći jaz između institucionalizovanog demokratskog sistema i događaja u ekonomiji koji izmiču demokratskoj kontroli", kaže Žižek.

Žižek nema ideju koji bi to sistem mogao da zamijeni kapitalizam, ali kaže da to pitanje treba hitno postaviti.

" Sve što znam je da nijedan odgovor 20. vijeka, ne samo dva velika odgovora - komunizam i demokratska socijalna država - već i ljevičarski san o direktnoj demokratiji, sovjeti, vijeća, lokalne samoorganizacije, takođe ne funkcionišu. Samo kažem da ćemo biti natjerani da nešto poduzmemo", zaključio je Žižek.

Bonus video: