slavni filozof

Habermas: Evropske vlade hoće samo moć, građani moraju da pritisnu

Njemački filozof upozorava da bi 'propast eropskog projekta mogla biti katastrofa
0 komentar(a)
habermas, Foto: Wikipedia
habermas, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 30.11.2011. 09:12h

Slavni njemački filozof Jirgen Habermas, u najnovijem djelu 'O ustavu Evrope' traži demokratsku budućnost kontinenta čije jedinstvo i temelje nagriza kriza eura, prenosi hrvatski tportal.

U razgovoru za Špigl Habermas kaže: 'Negdje krajem 2008. postalo mi je jasno da se proces evropskog proširenja, integracije i demokratizacije ne kreće sam od sebe te da se može okrenuti u suprotnom pravcu. Prvi put u istoriji EU-a svjedočimo rastakanju demokratije, za što sam mislio da je nemoguće. Dakle, došli smo do novog raskršća. Tome definitivno ne pomaže ni činjenica što su političke elite izgubile interes da objašnjavaju ljudima; jedino ih zanima vlastita moć'".

Habermas podržava Evropsku uniju, ali mu se nimalo ne sviđa aktuelni trenutak i erozija demokratije, pa smatra da je vrijeme za građansku pobunu:

'Građani svake pojedinačne zemlje, koji su dosad mirno promatrali promjenu odnosa odgovornosti, treba da počmu da vrše sve veći uticaj na svoje nacionalne vlade, koje se kreću po sivim zonama svojih ustava.'

Njemački filozof upozorava da bi 'propast eropskog projekta mogla biti katastrofa.

"Pitanje je koliko će nam onda vremena trebati da dođemo do ovog statusa quo. Kada je njemačka revolucija 1848. krahirala, važno je sjetiti se da je nama Njemcima trebalo sto godina kako bismo došli do takvog nivoa demokratije.'

Preporučujemo za Vas