Zabranjeno prenošenje oštrih članaka o Putinu

"Rekli su mi prilično jasno da ne prevodim oštre priče o Putinu ili Jedinstvenoj Rusiji“, kazao je Ohotin
0 komentar(a)
putin, Foto: Rojters
putin, Foto: Rojters
Ažurirano: 30.11.2011. 07:57h

Kremlj je pokrenuo kampanju u kojoj građanima otežava pristup kritički nastrojenim zapadnim medijima, sudeći prema navodima bivšeg zaposlenog u jednoj od najvećih novinskih agencija koja je u vlasništvu države.

Agencija RIA-novosti prošlog vikenda je navodno svom prevodiocu naredila da uoči izbora izbjegava priče u kojima se kritikuje premijer Vladimir Putin i njegova Jedinstvena Rusija, prenio je britanski "Gardijan".

Nakon naredbe, zaposleni Grigorij Ohotin je dao otkaz u Inosmiju, internet sajtu na kome se objavljuju prevodi članaka iz inostranih medija, a koji je pod upravom ove novinske agencije.

"Rekli su mi prilično jasno da ne prevodim oštre priče o Putinu ili Jedinstvenoj Rusiji“, kazao je Ohotin. "Ili, rekli su, možeš da prevodiš neke od njih, ali ublaži naslove i nemoj ih stavljati na naslovnu stranu.“

Ovo naređenje je došlo od rukovodstva RIA-novosti, tvrdi Ohotin.

Međutim, portparolka agencije Alja Nadežkina je navela da se organizacija drži „neutralnog stava i objektivnog pristupa“. Ona tvrdi da Ohotinove optužbe sadrže „jasna iskrivljenja činjenica što se tiče uređivačke politike RIA-novosti i Inosmija koja su zasnovana na njegovim sopstvenim fantazijama“ i dodala da nije bilo naredbi da se ublažuju naslovi.

Inosmija ćuti

Marina Pustilnik, glavna urednica Inosmija, nije željela ni da potvrdi, ni da negira da je izdata naredba.

"Predlažem vam da pogledate sajt – na njemu ima dosta materijala o Putinu i izborima."

U ponedjeljak, nakon što je partijski kongres zvanično potvrdio Putinovu kandidaturu na predsjedničkim izborima, glavne priče na sajtu Inosmi ticale su se modernizacije, krize u eurozoni i Irana.

Većina Rusa se informiše putem državne televizije na čijem je čelu Vladislav Surkov, kremaljski ideolog i Putinov saveznik. Međutim, s obzirom da upotreba interneta raste vrtoglavom brzinom, mnogi građani Rusije se okreću vebu kao nezavisnom izvoru vijesti.

„Livejournal“ najveća ruska blog platforma i poprište opozicione misli, izložena je DDoS napadu (distribuirano odbijanje usluga), što mnogi blogeri povezuju sa parlamentarnim izborima u nedjelju.

Navodni pokušaj cenzure sajta Inosmi došao je pošto je Putin u govoru na partijskom kongresu optužio „predstavnike nekih stranih zemalja“ da pokušavaju da podriju ruske izbore.

„Ne možeš pritiskati zapadnu štampu, od njih ne možeš tražiti da ublaže ton uoči izbora“, napisao je Ohotin u eseju na ovu temu koji je poslao da se prevede jer, kako je rekao, „'Njujork tajmsu', 'Vol strit žurnalu', 'Gardijanu' i ostalim zapadnim medijima ne možeš samo zapušiti usta.“

Bonus video: