Italijani pozvani da otkupljuju državni dug u znak podrške

Dan kupovine državnih obveznica pokrenuo je jedan preduzetnik koji je 5. novembra objavio oglas pozivajući Italijane da otkupe dug
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2011. 15:57h

Italijani su pozvani da učestvuju u jačanju povjerenja u njihovu zemlju time što će otkupljivati državni dug, tokom "dana blagajničkih zapisa".

Kamate na italijanski državni zajam su skočile posljednjih mjeseci na preko sedam odsto, koliko su iznosile i prilikom današnjeg izdavanja 567 miliona eura obveznica. Taj nivo smatra se neodruživim na duži rok za Italiju koja ima ogroman dug od 1.900 milijardi evua (oko 120 odsto njenog BDP-a).

Dan kupovine državnih obveznica pokrenuo je jedan preduzetnik koji je 5. novembra objavio oglas na cijeloj strani lista Korjere dela sera (Corriere della sera), glavnog lista u zemlji, pozivajući Italijane da otkupe dug.

Da bi podstakli Italijane da podrže svoju zemlju banke tokom današnjeg dana ne traže od pojedinaca i firmi da plaćaju proviziju prilikom kupovine blagajničkih zapisa na sekundarnom tržištsu, gdje se prodaju već izdati dužnički papiri.

Zbog hitnosti situacije vlada Marija Montija treba početkom iduće sedmice da usvoji novu seriju mjera štednje da bi održala budžetsku ravnotežu

U anketama klijenata po izlasku iz banaka u Milanu i Rimu većina ih je rekla da nisu upoznati sa ovom inicijativom ili da nemaju novca u ovo vrijeme krize da otkupljuju državni dug, što je investicija od najmanje 1.000 eura.

Direktor jedne agencije banke Intesa Sanpaolo u Rimu rekao je da je očekivao veliki promet ali da za sada nema nikakve tražnje.

Sledeći dan za kupovinu državnih obveznica najavljen je za 12. decembar.

Bloger specijalizovan za finansije Paolo Barari je na plaćenom oglasu na pola strane u listu Libero napisao "Ne hvala" za ovu inicijativu.

"Volimo Italiju ali nismo spremni da žrtvujemo svoju životnu ušteđevinu da bi spasili političku kastu, bankare i velike monopole", napisao je on.

Istovremeno je Međunarodni monetarni fond (MMF) demantovao danas da razgovara sa Rimom o spasilačkom paketu poslije vijesti u dnevniku La Stampa prema kojoj bi Fond mogao da deblokira između 400 i 600 milijardi eura za pomoć Italiji.

Zbog hitnosti situacije vlada Marija Montija, koja je došla na vlast prije dvije nedjelje, treba početkom iduće sedmice da usvoji novu seriju mjera štednje da bi održala budžetsku ravnotežu 2013. kao i mjere za podsticanje privrednog rasta.

Prema medijima razmatra se dalje povećanju PDV-a, podizanje poreza na nekretnine, zaoštravanje uslova za odlazak u penziju kao i mjere za liberalizaciju privede.

Bonus video: