Kasparov: Putin je kao Al Kapone

Kada su u Rusiji raspisani izbori, šahovski genije Gari Kasparov iznio je za britanski "Telegraf" svoja očekivanja kada je reč o "slobodnom glasanju" u Rusiji.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2011. 10:23h

Pozicija na mjestu glavnog kritičara Vladimira Putina, nekadašnjeg čoveka KGB-a, koji će se boriti za treći mandat na mjestu predsjednika Ruske Federacije, neizbježno podrazumijeva i stepen paranoje šahovskog velemajstora. Uvijek je u pratnji telohranitelja kada dolazi u posjetu domovini jer je, kako sam kaže, i previše kritičara ruske oligarhije završilo tragično.

" Putin? Sitni kriminalac", kaže šahista, ispijajući mineralnu vodu u lobiju hotela u Belgraviji.

" To je njegov mentalitet. Na kraju, sve je to zbog novca. Putin je priznao da bi ukoliko dobije dovoljno novca sve bilo pod kontrolom. Putin je kao Al Kapone. Jedini važan element njegovog političkog sistema je lojalnost. Dokle god ste lojalni šefu, bezbjedni ste.

Kasparov je najveći šahista ikada. Rođen je u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana kada je on bio sovjetska republika. Bio je velemajstor sa 17 godina, sa 22 svjetski šampion.

Danas drži škole šaha u okviru “Kasparov šahovske federacije”. Bavi se "benignijim projektima". Za ruski sistem kaže da nije ništa do kleptokratija koju nadzire Putin i njegovi saradnici milijarderi.

" To je glumljenje demokratije bez prave opozicije", uvjeren je Kasparov.

Sa ovim na umu on je pomogao formiranje “Drugačije Rusije”, koalicije koju čine grupacije koje pozivaju na slobodne i fer izbore. Nju čine neobični spoj: Kasparov - proamerički nastrojen socijalni liberal koji ima zajedničku platformu sa Nacionalnom Boljševičkom partijom koju čine ekstremni nacionalisti.

On kaže da za članove “Drugačije Rusije” nije važno da dijele istu ideologiju.

"Kada se borite protiv diktature, da li ćete otpisati nekoga samo zbog različite ideologije?", pita se Kasparov.

On kaže da se koalicija ne bori za vlast već za pravične izbore.

" Mi nemamo izborni proces u Rusiji. Sve stranke su pod striktnom kontrolom Kremlja", dodaje Kasparov, danas marginalna figura na ruskoj političkoj sceni.

Bonus video: