Član Al Kaide tuži Litvaniju u Hagu

Istraga koju je naložio litvanski parlament u decembru 2009. otkrila je dva objekta za koje se sumnja da su korišćeni za ispitivanje osumnjičenih
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2011. 21:23h

Pripadnik Al Kaide Abu Zubaida, sada zatvorenik u američkom zatvoru Gvantanamo, podnio je tužbu protiv Litvanije, u kojoj je, kako tvrdi, 2005. godine bio u tajnom zatvoru CIA i moguće je da se toj baltičkoj državi sudi u Hagu.

„Postoje dokazi iz internih izvještaja američke vlade da je CIA mučila Zubaidu. Bio je podvrgnut veoma okrutnim metodama“, rekla je Veselina Vandova, pravna zastupnica Međunarodnog centara za zaštitu ljudskih prava.

„Litvanija snosi odgovornost u radu ovog programa CIA. Zubaida je zatražio od Evropskog suda za ljudska prava da ga prepozna kao žrtvu nasilja u tajnom zatvoru na teritoriji Litvanije“, naglasila je Vandova.

Tajni zatvor CIA nekima može izgledati kao teorija zavjere, ali ne i aktivistima za ljudska prava u Litvaniji.

„Imali smo slijetanje aviona CIA na našoj teritoriji. Imamo evidenciju razgovora litvanskih bezbjednosnih zvaničnika i političkog vrha. Mi ne treba da raspravljamo o zatvoru, to je prošlo. Pitanje je koliko je ljudi dovedeno i mučeno“, rekao je političar i aktivista za ljudska prava Algerdas Paletskas, a prenio FoNet.

Pored Litvanije, pretpostavlja se da su tajni zatvori postojali i u Poljskoj, Makedoniji i Rumuniji

Litvanska vlast ne poriče da je bilo tajnih objekata CIA na njihovoj teritoriji. Iz nekog razloga, međutim, oni odbijaju da komentarišu tužbu Zubaida.

„Znali su da će prihvatiti ljude koji mogu biti mučeni. Mislim da odgovorni u vlasti u Litvaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, uključujući i tadašnjeg predsjednika SAD Džordža Buša moraju biti izvedeni pred Haški tribunal za zločine protiv čovječnosti“, izjavio je Paletskas.

Pored Litvanije, pretpostavlja se da su tajni zatvori postojali i u Poljskoj, Makedoniji i Rumuniji.

Litvansko tužilaštvo je u januaru, zbog nedostatka dokaza odustalo od istrage protiv trojice bivših visokih funkcionera tajne službe, osumnjičenih da su zataškavali postojanje zatvora CIA.

Istraga koju je naložio litvanski parlament u decembru 2009. otkrila je dva objekta za koje se sumnja da su korišćeni za ispitivanje osumnjičenih od 2003. do 2006. godine.

Bonus video: