Putin: Vodiću politiku narodnih interesa

Tajno glasanje o njegovoj kandidaturi je u toku, a očekuje se da će odluka biti donijeta u njegovu korist
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2011. 14:04h

Premijer Rusije Vladimir Putin, koji je danas na Kongresu vladajuće Jedinstvene Rusije izabran za kandidata na predsjedničkim izborima 4. marta, rekao je da će "voditipolitiku narodnih interesa", i boriti se za "dostojanstvo zemlje i svakog građanina".Putin je u svom, u suštini predizbornom govoru, prekidan ovacijama bezbroj puta, a naveo je da je cio svoj život posvetio "služenju domovini" i obećao da će učiniti sve kako bi se "Rusija razvijala, jačala, a život ljudi bio bolji i ljepši".Kritikujući devedesete godine prošlog vijeka - zato što je zemlja "pokradena", "prozivodnja, poljoprivreda, i socijalna sfera su uništeni", a "krv se prolila" na Sjevernom Kavkazu - Putin je rekao da je za poslednjih deset godina stvoren "temelj" nove Rusije na kojem treba da se izgradi "jaka, bogata Rusija 21. vijeka".Govoreći o "novoj etapi razvoja Rusije", Putin je kao zadatke naveo povećanje životnog standarda, razvijeniju privredu sa modernim tehnologijama, socijalnu pravdu, dalji razvoj političkog sistema na demokratskim osnovama i očuvanje cjelovitosti zemlje.

Putin se založio za aktivnu spoljnu politiku, u kojoj će Rusija "direktno i pošteno braniti svoje interese"

Založio se za aktivnu spoljnu politiku, u kojoj će Rusija "direktno i pošteno braniti svoje interese", za partnerstvo i dijalog sa svima na ravnopravnim osnovama.Prema njegovim riječima,"predstavnici nekih stranih država" uoči parlamentarnih i predsjedničkih izbora "okupljaju one kojima daju novac i instrukcije", i "usmjeravaju ih na odgovarajući rad" kako bi "uticali na tok predizborne kampanje"."To je beskoristan trud. Džabe", rekao je Putin, dodajući da bi bilo bolje da taj novac potroše na plaćanje državnog duga i prestanu da vode takvu "neefikasnu spoljnu politiku".

Medvedev: Putin je najuspješniji političar u savremenoj RusijiAktuelni predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev, koji je nosilac liste Jedinstvene Rusije, poručio je da izborom Putina za kandidata, partija "konačno određuje svoju političku strategiju, ne na kratak vremenski period, već dugoročno".

Za Putina je rekao da je "najpopularniji, najuspješniji, i najiskusniji političar u savremenoj Rusiji", a za JR da je jedina snaga koja spremna da se suoči sa globalnim potresima, i koja je podigla zemlju "sa kolena".

Naveo je da gradjani Rusije "vjeruju u istorijsku misiju Rusije".Predsjednik po treći put?

Putin je već bio predsjednik države u dva mandata, od 2000. do 2008. godine.Ustav Rusije dozvoljava samo dva uzastopna predsjednička mandata, pa je Putin poslije 2008. godine stao na čelo vlade kao premijer.

Na ovim predsjedničkim izborima, predsjednik se prvi put bira na rok od šest godina

Komersant: Kako odvući pažnju posmatrača na izborima

Moskovski Radio Komersant objavio je danas preporuke namijenjene članovima lokalne izborne komisije jednog od moskovskih okruga o tome kako da na biračkom mjestu, na parlamentarnim izborima 4. decembra, odvuku pažnju posmatrača i novinara.

Radio je naveo da su u dokumentu do kojeg je došao, navedeni najefikasniji načini za "neutralisanje" posmatrača i novinara tokom glasanja.

U instrukciji se predlaže, na primjer, da u prostorije za glasanje treba instalirati jako osvjetljenje, koje će ometati foto i video snimke.

Preporučuje se da se posmatračima i novinarskim ekipama predloži da obiđu mjesta gdje su podnijete žalbe, ili gdje ima informacija o kršenju izbornih pravila, i time ih udalji sa mjesta glasanja.

U dokumentu se predlaže da se organizuje gošćenje posmatrača i novinara, zajedno sa alkoholnim napicima, ali u drugoj prostoriji, gdje se ne odvija glasanje.

Uz postojanje odgovarajućih tehničkih sredstava, izbornoj komisiji se preporučuje da otvoreno, demonstrativno uzima izjave, pravi foto i video snimke sa posmatračima, odnosno novinarima.

"Kako je pokazala praksa, takva dejstva imaju dobar, umirujući efekat", prenosi radio tekst iz dokumenta.

Dalje se preporučuje da, ukoliko znaju brojeve mobilnih telefona posmatrača ili novinara, da ti brojevi neprekidno budu pozivani, navodi Radio Komersant, a prenosi Beta.

Galerija

Bonus video: