Oli Ren: Neće doći do propasti eura

Evropski komesar za ekonomska pitanja Oli Ren danas je u Rimu izrazio uvjerenje da neće doći do propasti eura, kao i da je Italija bila i da će ostati u središtu jedinstvene valute
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2011. 18:41h

"Uopšte ne vjerujem u propast eura", izjavio je Ren na konferenciji za novinare nakon razgovora sa novim šefom italijanske vlade Mariom Montijem, dodajući da "nema mjesta spekulacijama o propasti eura".

"Italija je članica osnivač Evropske unije i eura, ona je dakle jedan od osnovnih djelova eura i ostaće to i u budućnosti", rekao je evropski komesar.

Ranije danas, italijanska vlada je u saopštenju navela da su francuski predsjednik Nikola Sarkozi i njemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku sa Montijem u Strazburu, istakli da su "svjesni da bi propast Italije dovela neminovno i do propasti eura".

"Jasno je da će državnici iz zemalja zone eura učiniti sve kako bi obezbijedili stabilnu i solidnu budućnost eura" sprovodeći odluke sa evropskog samita održanog krajem oktobra i donoseći "nove odluke" na predstojećem samitu 9. decembra, rekao je Ren.

Monti je juče nakon sastanka sa Sarkozijem i Merkel, ponovio obećanje da će uravnotežiti italijanski budžet do 2013. godine, iako je zaobišao pitanje da li će postizanje tog cilja zahtijevati još mjera štednje, kao i da li će, ako to bude slučaj, time rizikovati ulazak italijanske privrede u recesiju.

Bonus video: