Sarkozi i Merkel se dogovorili da prestanu javno prepucavanje

Izgubljeno je političko povjerenje u Evropu – možemo ga vratiti samo političkim sredstvima, rekla je Merkel
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2011. 23:57h

Njemačka se odbranila od poziva da Evropska centralna banka igra veću ulogu u rješavanju evropske dužničke krize i dobila podršku Francuske i Italije za tješnje integrisanje 17-člane eurozone.

Umjesto korištenja moći ECB da štampa novac, najbogatije države eurozone su odlučile da upotrijebe politička sredstva za nalaženje izlaza iz krize.

Njemačka i Francuska su se dogovorile juče da rade na promjenama ugovora EU kako bi se bolje uskladile ekonomske politike eurozone.

„Oko promjena ugovora, bavimo se pitanjem fiskalne unije, dublje političke saradnje...biće predloga oko toga, ali oni nemaju nikakve veze sa ECB,“ rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel juče u Strazburu, nakon sastanka sa francuskim predsjednikom Nikolom Sarkozijem i novim italijanskim premijerom Mariom Montijem.

Mnogi vjeruju da je ECB jedina institucija sposobna da smiri nervozu tržišta a stalno odbijanje Merkel da pristane na veću ulogu ECB obeshrabrilo je tržišta i vrijednost akcija širom Evrope je ponovo opala nakon oporavka juče ujutro.

Sarkozi je rekao da će Pariz i Berlin prije samita EU 9. decembra predstaviti zajedničke predloge za izmjene ugovora kako bi se uvela stroža budžetna disciplina

Međutim, Njemačka smatra da takva uloge ne samo kosi sa ugovorima EU, nego ne bi spriječila rasipne države da se ponašaju neodgovorno. To takođe kod Njemaca budi sjećanja na hiperinflaciju 1920-ih godina.

Usvajanje promjena moglo bi potrajati

„Svi smo izrazili povjerenje u ECB i njene lidere i konstatovali da se u pogledu nezavisnosti ove bitne institucije moramo uzdržati od toga da joj upućujemo pozitivne ili negativne zahtjeve,“ rekao je Sarkozi na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Sarkozi je rekao da će Pariz i Berlin prije samita EU 9. decembra predstaviti zajedničke predloge za izmjene ugovora kako bi se uvela stroža budžetna disciplina u eurozoni.

Merkel je kazala da su predlozi za nametljivija ovlašćenja za uvođenje budžetnih pravila EU, uključujući pravo da neposlušne države prijavljuju Evropskom sudu pravde, prvi korak ka dubljoj fiskalnoj uniji.

Francuzi su se nadali da će Berlin ublažiti protivljenje proširenju uloge ECB nakon što je i sama Njemačka u srijedu doživjela propalu aukciju državnih obveznica, što je naglasilo da investitori zaziru i od najsigurnjeg evropskog pribježišta.

„Postoji urgentnost (za intervencijom ECB),“ rekao je francuski šef diplomatije Alen Žipe za francuski radio Inter uoči sastanka.

Sarkozi je ove nedjelje izašao u susret Merkel kada je pristao da se izmjenama ugovora uvedu ovlašćenja za intervencije u budžetima članica eurozone koje skrenu s kolosijeka. Žipe je upozorio da će za promjene ugovora mogle biti potrebne godine jer ih mora ratifikovati svih 27 parlamenta.

Sačekaće i euroobveznice

Merkel je poručila da neće ublažiti protivljenje izdavanju zajedničkih obveznica eurozone, osim možda na kraju dugog procesa fiskalne integracije i uvođenja strogog režima za disciplinivanje i kažnjavanje država koje krše pravila. Do tada Njemačka neće biti spremna da plaća dodatne troškove pozajmljivanjakoji bi došli sa euroobveznicama.

Agencija za kreditni rejting Fič je snizila status Portugala na bezvrijedan (junk)

„Izgubljeno je političko povjerenje u Evropu – možemo ga vratiti samo političkim sredstvima,“ rekla je Merkel.

To je bio prvi susret troje lidera od kada je Monti stupio na dužnost. Sarkozi je rekao da su se dogovorili da se „vrlo brzo“ sastanu ponovo u Rimu na Montijev poziv.

Lideri Njemačke i Francuske su takođe demonstrirali povjerenje u Montija da može prevazići duboku krizu u Italiji. Njihov odnos prema Montiju je potpuno suprotan tek prikrivenom preziru prema njegovom prethodniku Silviju Berluskoniju.

Sve troje su poručili da će učiniti sve to je potrebno da se situacija stabilizuje i spasi euro.

Otpor mjerama štednje u Grčkoj i Portugalu

U znaku otpora javnosti prema mjerama štednje u dvjema južnim državama na osnovu programa pomoći EU/MMF, policija se juče sukobila da radnicima najvećeg grčkog proizvođača električne energije protiv novog poreza na imovinu a portugalski radnici su organizovali 24-časovni generalni štrajk.

Agencija za kreditni rejting Fič je snizila status Portugala na bezvrijedan (junk), ocijenivši da je produbljivanje recesije otežalo vladama smanjivanje deficita budžeta, naglašavajući začarani krug sa kojim su suočene zadužene države.

Portugal, Grčka i Irska su dobili pakete pomoći eurozone.

Završnica?

Kako su se Njemci u srijedu uvjerili da ni oni nisu imuni na krizu, možda nije daleko trenutak kada će Njemci morati da odluče do kada će braniti euro, smatra urednik BBC-ja za Evropu Gavin Hjuit.

Urednica ekonomije britanskog javnog servisa, Stefani Flanders, kaže da je iz razgovora sa analitičarima, brokerima i zvaničnicima zaključila da sve više njih pominje završnicu za euro. Ne obavezno kraj, već trenutak istine vrlo skoro, koji će izdejstvovati ili veliki korak naprijed ili bolni raspad, navodi se u komentaru.

„Neki od tih ljudi su bili fatalisti od starta, ali su mi drugi prije samo nekoliko mjeseci govorili da se najgore nikad neće desiti. Sada imaju realan strah da će finansijska tržišta jednostavno odlučiti da ne kupuju suverene obveznice eurozone dok se sitaucija ne riješi,“ piše Flanders.

Bonus video: