Luksemburg: Zahtjevi Njemačke opasni za EU

Njemačka kancelarka u ovom trenutku odbija predlog više zemalja EU da Evropska centralna banka masivno interveniše na tržištu duga
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2011. 10:22h

Insistiranje njemačke kancelarke Angele Merkel na reviziji evropskih sporazuma radi jačanja budžetske discipline, dovodi u opasnost Evropsku uniju, ocijenio je zamjenik premijera Luksemburga Žan Aselborn.

"Ne smijete da zaboravite" da predlaganjem izmene ugovora, "postoji rizik od nestanka EU", pošto je "utopija vjerovati da će za reviziju biti predloženi samo određeni članovi", naveo je Aselborn u otvorenom pismu Angeli Merkel objavljenom u današnjem izdanju njemačkog dnevnika Handelsblat.

"Utopija" je želja za izmjenom nekih članova evropskih sporazuma, što traži njemačka kancelarka, koja "bi trebalo da otvoreno kaže" da li to čini zbog internih političkih ciljeva, dodao je.

"Da li je u skladu sa evropskim ciljem, draga Gospođo kancelarka, pokretanje debate o velikim izmjenama sporazuma usred onoga što je možda najteža faza u potrazi za stabilnošću zone eura?", upitao je Aselborn.

"Ako težite unutrašnjem političkom cilju, bolje bi bilo da to jasno kažete", dodao je.

U slučaju izmjene sporazuma, svoje predloge podnijeli bi i Britanci, kao i Evropski parlament, nakon čega bi se u nekim zemljama "bez ikakve sumnje" organizovali referendumi sa neizvjesnim izhodom, upozorio je Aselborn.

Njemačka kancelarka u ovom trenutku odbija predlog više zemalja EU da Evropska centralna banka masivno interveniše na tržištu duga.

Bonus video: