Samaras potpisao, Grčka će dobiti ostatak pomoći

Lider grčkih konzervativaca Andonis Samaras je poslije višenedjeljnog odbijanja prihvatio da potpiše pismo međunarodnim kreditorima u kojem je obećao podršku mjerama štednje koje oni zahtijevaju od Grčke
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2011. 16:32h

Samaras je time otvorio put da Grčka dobije nov paket pomoći EU i decembarsku ratu iz prošlogodišnjeg paketa koja će spriječiti nelikvidnost države.

Pismo je objavljeno nekoliko sati pošto je njemačka kancelarka Angela Merkel otvoreno rekla da Grčka neće dobiti ratu od osam milijardi eura iz međunarodnog paketa pomoći, ako Vlada i lideri najvećih stranaka - socijalističkog PASOK-a i konzervativne Nove demokratije, pismeno ne potvrde podršku mjerama štednje.

U pismu liderima Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, Samaras je spomenuo podršku smanjenu troškova, borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza, strukturnim reformama i privatizaciji, ali nije naveo povećanje poreza čemu se do sada oštro protivio.

Samaras je naveo da na osnovu stanja državnog budžeta vjeruje da se određene predviđene mjere mogu promijeniti i da treba početi pregovore o tome.

Grčka od maja 2010. ispunjava svoje finansijske obaveze zahvaljujući paketu međunarodne pomoći od 110 milijardi eura, ali je 27. oktobra odobren još jedan paket pomoći od kojeg koristi imaju i njeni povjerioci - banke iz Francuske i Njemačke.

Poslije odbijanja socijalističkog premijera Jorgosa Papandreua da sprovede oštrije mjere što je uslovio referendumom o sadržini obaveza nametnutih Grčkoj, obrazovana je koaliciona vlada na čijem je čelu profesor ekonomije i bankar Lukas Papadimos. Samarasovi konzervativci su do sada odbijali da podrže novi paket pomoći oštre mjere štednje.

Vrijednost novog paketa pomoći članica eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda je 130 milijardi eura, uz otpis 50 odsto vrijednosti državnih obveznica što je još oko 100 milijardi eura. Te obveznice su kupile grčke, francuske i njemačke banke.

Bonus video: