Nakon poziva na građansku neposlušnost blokiran veliki broj ulica u Jermeniji

Pašinjan je bio jedini kandidat za premijera, nakon što je prethodni Serž Sargsjan podnio ostavku 23. aprila, šest dana nakon svog imenovanja
60 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2018. 08:20h

Demonstranti u Jermeniji blokirali su nekoliko ulica u glavnom gradu Jerevanu kao i glavnu ulicu koja vodi do aerodroma, nakon što je vođa protesta Nikol Pašinjan u utorak pozvao na građansku neposlušnost.

Pašinjan je pozvao svoje pristalice da pokrenu masovni građanski protest širom zemlje nakon što je vladajuća stranka u parlamentu odbila da ga podrži za novog premijera.

Pašinjan je pred desetinama hiljada okupljenih na trgu u Jerevanu poručio da će od danas njegove pristalice započeti opšti štrajk i blokirati ulice, željezničke stanice i aerodrome.

Pašinjan je agenciji Rojters kazao da njegove pristalice sigurno neće odustati.

"Moja jedina snaga je moj narod. Nećemo odustati", rekao je Pašinjan

"Ostaćemo ovdje", rekao je David (19), jedan od onih koji su blokirali ulicu koja vodi ka aerodromu.

Svjedoci kažu da su blokirane i neke ulice na ulazu u grad, prenosi agencija Hina.

Jermenski parlament je u utorak glasao o imenovanju Pašinjana za novog premijera.

On je sakupio 45 glasova parlamentaraca, od ukupno 105, što je bilo malo da bi bio izabran.

Pašinjan je bio jedini kandidat za tu dužnost, nakon što je prethodni premijer Jermenije Serž Sargsjan podnio ostavku 23. aprila, šest dana nakon svog imenovanja.

Sargsjan, bliski saveznik ruskoga predsjednika Vladimira Putina, posljednjih deset godina obavljao je predsjedničku dužnost, a nakon što ga je parlament imenovao za premijera na ulice su izašli nezadovoljni građani tražeći njegovu ostavku, optužujući ga da novom dužnošću želi da zadrža moć.

Neočekivano zbacivanje Sargsjana dramatičan je razvoj događaja u Jermeniji, bivšoj sovjetskoj državi koja je i dalje bliska sa Moskvom i koju od kraja devedesetih vodi sovjetski kadar ljudi. Ta je elita na raspravi u utorak u parlamentu pokazala da ne želi da preda vlast.

Galerija

Bonus video: