Medvedev: Likvidirao bih korumpirane državne službenike

"Težina kazne za zlodjelo nikad nije bila najvažnija stvar za nas. U drugim državama smaknete državnog službenika javno, ali u našem društvu to nije slučaj", rekao je Medvedev
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2011. 16:10h

Predsjednik Rusije Dmitri Medvedev 'dosjetio' se metode za borbu protiv korupcije - likvidacije korumpiranih državnih službenika.

"Težina kazne za zlodjelo nikad nije bila najvažnija stvar za nas. Naravno, u drugim državama smaknete državnog službenika javno, ali u našem društvu to nije slučaj", rekao je Medvedev.

"Nekad, međutim, imam želju da uradim nešto poput toga", kazao je ruski predsjednik tokom posjete Republici Baškortostan (autonomna republika u sastavu Ruske Federacije).

Iako je riješavanje problema korupcije postavio kao jedan od prioriteta, Medvedev je priznao da je u tome bilo "ograničenog uspjeha"

Medvedev se, zapravo, neslano našalio upućujući poziv za "efikasnije" antikorupcijske mjere, prenio je AFP.

Iako je riješavanje problema korupcije postavio kao jedan od prioriteta svoje politike, ruski predsjednik je priznao da je po tom pitanju imao "ograničenog uspjeha".

Prema tajnim depešama američke ambasade u Moskvi koji su ranije objavljeni na sajtu "Wikileaks", Rusija pod Putinovom (i Medvedevljevom) vlašću okarakterisana je kao mafijaška država i carstvo korupcije koje kontroliše Putin, uz pomoć moćnog državnog aparata.

Medvedev, koji je predsjednik Rusije od 2008. godine, pristao je da premijeru (i bivšem predsjedniku) Vladimiru Putinu prepusti mjesto kandidata za šefa države na narednim izborima koji treba da se održe u martu, podsjetila je francuska agencija.

Bonus video: