Montijeva vlada obara sve rekorde u popularnosti

"Jedna sedmica je bila dovoljna da javno mišljenje od depresije preraste u oduševljenje"
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2011. 14:54h

Nova italijanska vlada Marija Montija obara sve rekorde u popularnosti, sa oko 80 odsto podrške građana, po anketi koju je u nedjelju objavio ljevičarski dnevni list "La Repubblica".

Kako prenosi AFP na skali od 1 do 10, 78,6 odsto Italijana dalo je novoj vladi ocjenu veću od 6.

Što se tiče samog Montija, rezultat je još bolji: vjeruje mu 83,8 odsto ispitanika, po toj anketi koju je 17. i 18. novembra sprovela agencija Demos na uzorku od 2.377 osoba.

"Jedna sedmica je bila dovoljna da javno mišljenje od depresije preraste u oduševljenje", navodi agencija, rekavši da takva "većina još nije viđena".

Kada je riječ o popularnosti političara, Pjer Luiđi Bersani, predsjednik Demokratske stranke (PD), daleko je iza Montija, sa 48,1 odsto pozitivnog mišljenja, ali daleko ispred Silvija Berluskonija (28,6 odsto) koji je prije sedam dana podnio ostavku.

Montiju zahtjev da se ne kandiduje za izbore 2013.

Berluskoni je rekao da je njegova partija Narod slobode tražila od Montija da se ne kandiduje za izbore 2013.

Monti je prošle sedmice zamijenio Berluskonija na premijerskom mjestu, pošto je Rim doživeo debakl na tržištu i približio se mogućoj finansijskoj katastrofi.

Novom premijeru je potrebna podrška Berluskonijevih konzervativaca, najveće partije u parlamentu, kako bi mogao da primijeni oštre ekonomske reforme, neophodne da bi zemlja izašla iz krize.

Monti i Berluskoni

Berluskoni je u intervjuu za "Korijere dela Sera" rekao da je Monti zamoljen da obeća da se neće kandidovati za predstojeće izbore.

Sam Monti je u petak nagovijestio da nema namjeru da to čini, rekavši novinarima da nikada u životu nije bio kandidat za nešto.

Berluskoni je ponovio da neće podržati porez na bogatstvo koji je tražila Montijeva vlada.

Monti je ranije pozvao sve Italijane da podnesu neophodne žrtve kako bi se izbjegao bankrot države, a za uzvrat je obećao privredni rast i socijalnu pravdu.

Galerija

Bonus video: