Šojble: Britanci će morati da prihvate euro

Britanija će morati da se odrekne funte i pridruži zajedničkoj evropskoj valuti "brže nego što ljudi misle", izjavio je njemački ministar finansija Volfgang Šojble.
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2011. 13:47h

"Euro će na kraju biti zajednička valuta cijele Evropske unije uprkos aktuelnoj krizi u zemljama eurozone", naglasio je Šojble.

On je dodao da poštuje odluku Britanije da zadrži funtu, ali opstanak i eventualna stabilizacija eura uvjeriće zemlje koji nijesu članice da se pridruže eurozoni.

Fiskalna unija

"To bi se moglo dogoditi mnogo brže nego što neki u Britaniji misle", kaže Šojble.

Šojble je rekao da će Njemačka i dalje insistirati na porezu na finansijske transakcije za koji London vjeruje da će biti na štetu interesa Britanije.

U međuvremenu, prema dokumentu koji je Dejli telegraf juče objavio, navodi se da je Berlin skovao radikalne planove za jedno novo nametljivo evropsko tijelo koje će moći da direktno interveniše u "problematičnim" zemljama.

Bivši britanski premijer Džon Mejdžor upozorio je da rastuća integracija zemalja eurozone prijeti demokratiji u tim zemljama.

On je televiziji Al Jazeera rekao da će bogatije zemlje eurozone predvođene Njemačkom i Francuskom insistirati na "stvaranju fiskalne unije".

"Fiskalna unija znači zajedničku kontrolu nad budžetima i fiskalnim deficitima", rekao je Mejdžor.

Prema pisanju medija, britanske banke znatno su smanjile davanje kredita zemljama eurozone, posebno zemljama koje se nalaze u velikim problemima s dužničkom krizom.

U samo tri posljednja mjeseca četiri najveće britanske banke smanjile su za jednu četvrtinu svoje kredite zemljama kao što su Grčka i Španija i sada se kreditni iznos kreće na novou od 12,3 milijarde eura.

Dužnička kriza

Velike banke kao HBSC, "Lloyds" i "Barclays" u trećem kvartalu ove godine su se skoro potpuno povukle iz kreditnog poslovanja u Italiji, koja je u međuvremenu najavila dalekosežne reforme u borbi protiv dužničke krize.

Najviše se povukla banka HSBC koja je u potpunosti prekinula kreditiranje poslovanja u Grčkoj, a za kreditno poslovanje sa Španijom i Irskom smanjila je poslove za čak dvije trećine.

Te podatke nije htjela da potvrdi ni jedna britanska banka.

Bonus video: