Podrška premijeru

Berluskoni obećao da neće "spoticati" vladu

Monti, koji predvodi i resor ekonomije, predstavio je parlamentu širok spektar bolnih reformi u cilju oporavka državnih finansija
50 pregleda 0 komentar(a)
Mario Monti Silvio Berluskoni, Foto: Rojters
Mario Monti Silvio Berluskoni, Foto: Rojters
Ažurirano: 25.02.2019. 13:23h

Premijer Mario Monti je dobio ubjedljivu podršku na glasanju o povjerenju, nakon što je upozorio italijanske političare da će morati da se suoče sa italijanskom javnošću ako budu sabotirali sveobuhvatni paket reformi, čiji je cilj da se okonča akutna dužnička kriza.

Monti je dobio podršku 556 naprema 61, što je sličan ishod kao na glasanju u gornjem domu parlamenta u četvrtak.

Monti, koji predvodi i resor ekonomije, predstavio je parlamentu širok spektar bolnih reformi u cilju oporavka državnih finansija i povećanja konkurentnosti nakon decenije usporenog rasta.

Monti, koji je u srijedu naslijedio Silvija Berluskonija pošto je diskreditovani lider desnog centra izgubio većinu, rekao je kako namjerava da ostane na čelu vlade do izbora planiranih za 2013.

Monti je odbacio optužbe da su njegovu vladu nedemokratski uspostavili takozvani "grandi poteri", velike kompanije i crkveni establišment, koji su otvoreno zauzeli neprijateljski stav prema Berluskonijevoj vladi

Međutim, Berluskoni je rekao da nema ništa protiv da vlada odsluži cijeli mandat. Berluskoni negira da je svojim pristalicama rekao da može opstruirati vladu kad god poželi.

Monti je prije glasanja poručio donjem domu da će njegov uspjeh u usvajanju dubokih i bolnih reformi zavisiti od podrške parlamenta.

Naglasio je da ne želi podršku "na slijepo", već zatražio od poslanika da pažljivo donesu odluku.

"Međutim, smatramo da ako radimo dobar posao, onda biste i vi, kada nam ukažete povjerenje ili ga uskratite, trebalo da imate na umu kakve će biti posljedice za povjerenje građana u vas", rekao je.

Rojters ocjenjuje da je to jasno upozorenje zavađenim političarima koji su navukli bijes javnosti zbog toga što nisu uspjeli da preduzmu akciju kada se Italija približila ekonomskom ponoru, nakon što su njeni troškovi zaduživanja dosegli kritičan nivo tokom Berluskonijevog mandata.

Političari su pod pritiskom međunarodnih tržišta bili primorani da prihvate tehnokratsku vladu.

Nakon glasanja u donjem domu, Monti je rekao novinarima da će se sljedeće nedjelje sastati sa najmoćnijim liderima eurozone, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Nikolom Sarkozijem.

Takođe će se susresti sa predsjednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barosom i predsjednikom Savjeta EU Hermanom van Rompijem.

Monti je odbacio optužbe da su njegovu vladu nedemokratski uspostavili takozvani "grandi poteri", velike kompanije i crkveni establišment, koji su otvoreno zauzeli neprijateljski stav prema Berluskonijevoj vladi pogođenoj skandalima.

Međutim, demonstracije protiv "vlade bankara", na kojima su u četvrtak u više italijanskih gradova učestvovale hiljade studenata, ukazale su na probleme sa kojima će se njegova administracija suočiti prilikom usvajanja bolnih mjera štednje koje će pogoditi milione Italijana.