EU izmislila novu afričku državu za potrebe vježbe

Vježba će biti održana od 18. novembra do 6. decembra kako bi se testiralo suočavanje sa krizom u državi "Alisija" koja se "nalazi" u blizini Etiopije, Kenije, Ruande i Ugande
0 komentar(a)
Somalija, Mogadiš, Foto: Beta/AP
Somalija, Mogadiš, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.11.2011. 17:48h

Evropska unija najavila je danas da će kreirati fiktivnu državu "Alisiju" (Alisia), na istoku Afrike, kako bi tokom tronedjeljne vježbe testirala svoje nove strukture za upravljanje krizama.

Vježba će biti održana od 18. novembra do 6. decembra kako bi se testiralo suočavanje sa krizom u državi "Alisija" koja se "nalazi" u blizini Etiopije, Kenije, Ruande i Ugande.

To će biti prvi put da Služba za spoljne poslove (pri EU) organizuje takvu vježbu na osnovu novog "globalnog pristupa" kriznim situacijama, ustanovljenog Ugovorom iz Lisabona koji je stupio na snagu u decembru 2009, piše u saopštenju iz Brisela.

Cilj vježbe je da se "testiraju i procijene strukture za upravljanje krizama kako bi se dodatno poboljšali kapaciteti Evrope u uslovima okruženja koje se brzo mijenja".

Za tu priliku neće biti mobilisane nikakve vojne snage, ali će vježba, prvi put, uključiti delegacije EU u zoni na koju se odnosi i biće vođena iz Brisela i evropskih prijestonica.

Evropska unija je od 2002. godine izvela nekoliko vježbi upravljanja krizama, među kojima je jedna bila sa NATO (2007), kao i vojne vježbe - od 2005. godine

Bonus video: