Italija: Mario Monti saopštio novi sastav vlade

Mandatar za sastav nove italijanske vlade Mario Monti i zvanično je danas postao novi premijer, a on će ujedno obavljati i funkciju ministra ekonomije, saopšteno je u Rimu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2011. 14:23h

Za ministra ekonomskog razvoja Monti je imenovao generalnog direktora druge po veličini italijanske banke Inteza Sanpaolo, Korada Pasera za ministra za ekonomski razvoj, infrastrukturu i saobraćaj.

Mario Monti je, predstavljajući novi sastav vlade predsedniku Đorđu Napolitanu, objasnio da su te tri oblasti objedinjene kako bi "u većoj mjeri došle do izražaja usklađene inicijative koje doprinose ekonomskom rastu".

Bivši 68-godišnji evropski komesar naslijedio je premijersku funkciju od Silvija Berluskonija koji je ostavku podnio u subotu, u trenutku kada Italiji prijeti ekonomski kolaps zbog javnog duga.

Ostala ministarska mjesta uglavnom su podijeljena provjerenim tehnokratama: novi šef diplomatije je bivši ambasador Đulio Terci di Sant'Agata, ministarstvo odbrane je povjereno admiralu Đampaolu di Paolu, dok će ministarka unutrašnjih poslova biti Ana Marija Kanćelijeri.

Na čelu tri ministarstva biće žene

U novoj vladi Marija Montija na čelu tri ministarstva biće žene: ministarstva pravde, unutrašnjih poslova i ministarstva rada i socijalnih pitanja.

Monti je protekla dva dana imao sastanke sa vodećim političarima u Italiji, pokušavajući da obezbijedi podršku za mjere štednje koje će morati da sprovede njegova vlada.

Mario Monti dobio punu podršku Berluskonijeva partije >>>

Nova vlada moraće da dobije podršku u italijanskom parlamentu. Novi premijer je već pokazao odlučnost da sprovede neophodne reforme, ali je i stavio do znanja da namjerava da ostane na premijerskoj funkciji do redovnih izbora 2013. godine.

Mandatar je sada pod pritiskom da uvjeri velike igrače na tržištu da će Italija uspjeti da izbegne bankrot koji bi dodatno uzdrmao zemlje eurozone i svjetsku ekonomiju gurnuo u još jednu recesiju.

Italija ima javni dug koji iznosi 120 odsto bruto nacionalnog proizvoda, odnosno 1.900 milijardi eura. Dobar dio tog duga uskoro stiže na naplatu, a samo sljedeće godine moraće da bude refinansirano 300 milijardi eura.

Bonus video: