Finansijska panika: Slovenija će biti prva žrtva eurozone?!

Nezaposlenost u Sloveniji raste od izbijanja globalne ekonomske krize, a rejting su joj oborile neke od vodećih agencija
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2011. 20:20h

Ionako teško ekonomsko stanje u Sloveniji postaje sve teže. Prinos po obveznicama po prvi put je dotakao granicu od 7 odsto, pa čak i rastao na 7,14 procenata.

Kada je razlika prinosa po obveznicama u Italiji dosegla psihološku granicu od 7 odsto, država je potonula u finansijsku paniku.

U roku od nekoliko dana Berluskoni je postao istorija, a kontrolu nad Italijom preuzimaju evropske tehnokrate - spremne na grčevitu borbu za spas jedne od najvećih ekonomija svijeta.

"Nesrećna sedmica" izaziva haos širom Grčke i Italije, ali još jedna ekonomija u komšiluku probila je psihološku granicu – Slovenija.

Nezaposlenost u Sloveniji raste od izbijanja globalne ekonomske krize, a rejting su joj oborile neke od vodećih agencija: Standard & Poor’s, Moody’s Investors Service i Fitch Ratings.

Bliže se izbori u Sloveniji (4.12.2011), a iz Evrope već dolaze direktive kako će nova vlada – bez obzira koja bude izglasana – morati da sprovede žestoke mjere štednje nad svojim stanovnicima kako bi izbegla potonuće u duboku recesiju.

Slovenija se priključila Evropskoj Uniji 2004, a 2007. ulazi u euro zonu – prva tranziciona zemlja koja je to učinila.

Kada se danas govori o potrebi izlaska pojedinih država iz eurozone, Slovenija bi trebalo da bdue kandidat broj 1.

Slovenija je ipak niz godina bila stabilna i ima jednu veliku prednost – na zemlju još uvijek nisu "bačene" milijarde eura od strane MMF-a i evropske banke

Slovenija je ipak niz godina bila stabilna i ima jednu veliku prednost – na zemlju još uvijek nisu "bačene" milijarde eura od strane MMF-a i evropske banke.

Izlazak iz eurozone za Sloveniju i slovenačkog radnika u ovom trenutku bio bi najbolji potez. A ako postoji ujedinjeni glas među stanovnicima, Slovenija može otići i korak dalje, napustiti EU i koncentrisati se na vođenje autonomne politike, navodi B92.

Izaći iz EU-a je ekonomska hereza i nešto nedopustivo pod budnim okom vodećih EU elita.

Ali ipak, sa velikim fokusom koji je ovih dana usmjeren prema Italiji i Grčkoj, Slovenija bi se mogla "skrasti" sa broda prije nego što ovaj krene na put prema ledenjacima.

Bonus video: