Merkel: Neonacisti su naša nacionalna sramota

Demohrišćani su na kongresu u Lajpcigu jednoglasno usvojili paket mjera za oštrije djelovanje protiv, kako je ocijenjeno, "ozbiljne, brutalne prijetnje našem demokratskom životu"
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2011. 19:12h

Konzervativci Angele Merkel zatražili su od svoje političke liderke i njemačke kancelarke da pojača borbu protiv desničarskih ekstremista nakon slučajnog otkrića da je skupina neonacista godinama ubijala useljenike.

Merkel je postojanje neonacističke ćelije čiji su pripadnici osumnjičeni za ubistva useljenika u periodu od 2000. do 2007. godine (osam Turaka, jednog Grka, kao i jedne policajke), nazvala nacionalnom sramotom.

Ćelija je otkrivena slučajno što je izazvalo žestok talas kritike prema tajnim službama, jer su potcijenile prijetnju krajnje desnice i, usljed nepouzdanih doušnika s desničarske scene, nisu u dovoljnoj mjeri obraćale pažnju na istu.

Policija sad ponovo otvara sve neriješene slučajeve s mogućim rasističkim motivima od 1998.

Policija sad ponovo otvara sve neriješene slučajeve s mogućim rasističkim motivima od 1998. godine.

Slučaj je takođe pokrenuo i pozive na obnovu nastojanja da se zabrani krajnje desna Nacionalna demokratska partija (NPD).

Kancelarkini demohrišćani (CDU) na kongresu u Lajpcigu jednoglasno su usvojili paket mjera za oštrije djelovanje protiv, kako je ocijenjeno u partiji, "ozbiljne, brutalne prijetnje našem demokratskom životu".

CDU je od vlade zatražio da "pojača borbu protiv desničarskog ekstremizma" i "pokrene proces za zabranu NPD-a".

Prethodni pokušaj da se zabrani NPD (2003. godine) je propao, nakon što su doušnici korišteni kao svjedoci.

NPD je radikalniji od populističkih, antiimigracionih stranaka u Holandiji, Belgiji, Austriji i Švedskoj, ima zastupnike u dvije regionalne skupštine. Prošle godine ova partija je dobila 1,06 miliona eura iz sredstava poreznih obveznika.

Bonus video: