Mladi Česi evropski rekorderi u pušenju marihuane

Među Evropljanima uzrasta od 15 do 24 godine marihuanu je probalo njih 19 miliona, oko 30 odsto, dok ih je u Češkoj među učenicima i studentima bilo 54 odsto
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2011. 14:18h

Mladi u Češkoj i dalje su na neslavnom prvom mjestu u Evropi po konzumiranju marihuane, koju je probalo čak 54 odsto mladih Čeha, i taj broj raste, pokazao je godišnji izvještaj Evropskog centra za drogu i bolesti zavisnosti (EMCDDA), objavljen danas u Lisabonu.

Među Evropljanima uzrasta od 15 do 24 godine marihuanu je makar jednom u životu probalo njih 19 miliona, odnosno oko 30 odsto, dok ih je u Češkoj među učenicima i studentima bilo 54 odsto, pokazuje taj izvještaj.

Broj mladih koji su makar jednom probali marihuanu u Češkoj raste, kao i Grčkoj, Letoniji, Litvaniji, Rumuniji i Sloveniji, umjesto da se kao u ostalim zemljama smanjuje, navodi se u izvještaju.

Prema toj studiji, takozvanih rizičnih, problematičnih narkomana je u Češkoj prošle godine registrovano 39.200.

Kad je riječ o novim drogama, od početka godine zabilježeno je 39 novih supstanci nakon što je 2010. godine registrovana 41 nova supstanca.

"U centru problema sa drogom u Evropi je heroin, koji nanosi najveću zdravstvenu i socijalnu štetu. U Češkoj je veći problem Pervitin (metamfetamin)", kazao je danas novinarima u Pragu šef Nacionalnog centra za nadziranje problema droga i zavisnosti Viktor Mravčik, komentarišući lisabonski izvještaj.

Metamfetamin spada u amfetaminski tip droga, a u vrijeme komunističkog režima u Čehoslovačkoj predstavljao je domaću zamjenu za heroin da bi sa padom gvozdene zavjese i otvaranjem granice popularnost stekao i u susjednoj Njemačkoj.

Dvije trećine svih problematičnih narkomana u Češkoj zavisno je od metamfetamina.

Izvještaj predstavljen u Lisabonu pokazao je da u Češkoj i dalje postoji neodgovarajući odnos između represivnih i preventivnih mjera, kada je u pitanju borba protiv droge.

Na aktivnosti policije i represiju ide 92 odsto sredstava izdvojenih za borbu sa drogom, a svega osam odsto odlazi na preventivu i liječenje.

Nacionalni koordinator borbe protiv droge u Češkoj Jindržih Voboržil kazao je da se na preventivne mjere i liječenje godišnje troši 16 miliona eura.

EMCDDA: Adekvatno odgovoriti na pojavu novih droga

Pojavljivanje novih droga od kojih se neke prodaju preko interneta kao legalne supstance, predstavlja "izazov decenije" na koji Evropa mora da adekvatno odgovori, saopštio je danas evropski centar za droge i narkomaniju (EMCDDA).

U godišnjem izvještaju objavljenom u Lisabonu, taj centar ocjenjuje da je konzumacija kokaina vjerovatno dostigla svoj vrhunac, da kanabis nije više toliko popularan među mladima, dok je konzumacija sintetičkih droga poput ekstazija i amfetamina "globalno stabilna ili u padu".

Kad je riječ o novim drogama, od početka godine zabilježeno je 39 novih supstanci nakon što je 2010. godine registrovana 41 nova supstanca. Zato evropski sistem za praćenje droga sada kontroliše više od 150 supstanci.

"Brzo pojavljivanje novih psihoaktivnih supstanci koje se često prodaju pod nazivom 'legalni izazivači sreće', predstavlja sve veći izazov kako u Evropi tako i na međunarodnom planu", ukazuje EMCDDA i dodaje da evropske zemlje moraju da u skladu sa tim pruže odgovarajući odgovor.

U izvještaju se takođe navodi da ima novih 600 mjesta za prodaju narkotika preko interneta što predstavlja svojevrstan rekord.

Direktor EMCDDA Volfgang Ganc ukazuje da se tržište narkotika sve brže razvija i da svijet mora da se prilagodi tim prijetnjama.

Kad je riječ o kokainu i kanabisu, situacija je nešto optimističnija.

Neki pozitivni pokazatelji sugerišu da je konzumacija kokaina vjerovatno dostigla svoj vrhunac, a da je nastavljen trend manje upotrebe kanabisa među mladima, piše u izvještaju.

Među tim pokazateljima je činjenica da je u zemljama poput Danske, Španije, Italije i Velike Britanije gdje je najveća konzumacija, zabilježeno "smanjenje korišćenja kokaina u posljednjih 12 mjeseci" među osobama između 15 i 34 godine što je zabilježeno i u Kanadi i SAD.

To se može djelimično objasniti i ekonomskom krizom u velikom broju evropskih zemalja zbog čega je povećana cijena kokaina na 50 do 80 eura po gramu, piše u izvještaju i dodaje se da se istovremeno bilježi povećanje količine zaplijenjenog kokaina.

Evropski centar ocjenjuje i da je manja upotreba kanabisa djelimično povezana sa manjem korišćenjem duvana. Međutim, kanabis ipak ostaje

"najpopularnija droga u Evropi".

Kad je riječ o amfetaminima i ekstaziju, EMCDDA bilježi da je u posljednjih pet godina njihova upotreba "globalno stabilna ili u padu" među osobama između 15 i 34 godine.

Bonus video: