Suđenje Brejviku trebalo bi da počne 16. aprila 2012.

Suđenje će se održati tek ako ljekari specijalisti utvrde da je Brejvik, koji je priznao da je izvršio napade u Oslu i na ostrvu Utoja, 22. jula, sposoban za proces
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.11.2011. 16:50h

Suđenje desničarskom ekstremisti Andersu Beringu Brejviku, odgovornom za napade u Norveškoj u kojima je poginulo 77 ljudi, trebalo bi da počne 16. aprila 2012, saopštio je danas sud u Oslu.

Suđenje će se, međutim, održati tek ako ljekari specijalisti utvrde da je Brejvik, koji je priznao da je izvršio napade u Oslu i na ostrvu Utoja, 22. jula, sposoban za proces. Izvještaj o njegovom psihičkom zdravlju očekuje se do 30. novembra.

Procjenjuje se da bi suđenje moglo da traje deset nedjelja, naveo je izvor iz suda i dodao da su se o datumu početka složili i tužilaštvo i odbrana.

Proces će se odvijati u sudu u Oslu, a biće prenošen u nekoliko drugih norveških sudova kako bi porodice žrtava iz svih oblasti zemlje mogle da ga prate.

Sud je prethodno danas odlučio da Brejvik ostane u pritvoru još 12 sedmica.

Anders Bering Brejvik (23) je 22. jula najprije aktivirao automobil bombu ispred zgrade vlade u Oslu, kada je poginulo osmoro ljudi, a zatim je pucao i ubio 69 osoba u omladinskom kampu na ostrvu Utoja, oko 40 kilometara udaljenom od Osla.

Brejvik je priznao izvršenje oba napada i naveo da je djelovao sam, a kao motiv je naveo protivljenje socijalno-liberalnoj ideologiji i doseljavanju muslimana u Evropu.

Galerija

Bonus video: