EU razmišlja o novim sankcijama protiv Irana

IAEA je prošle sedmice proslijedila grupi od 35 zemalja satelitske snimke, pisma i dijagrame koji, kako tvrdi, idu u prilog tvrdnji da je Iran tajno radio na proizvodnji nuklearnog oružja
0 komentar(a)
Evropska unija, EU, Foto: Shutterstock.com
Evropska unija, EU, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 14.11.2011. 15:58h

Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije izrazili su na sastanku u Briselu "duboku zabrinutost" zbog izvještaja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da Iran tajno radi na proizvodnji nuklearnog oružja.

Holandski ministar spoljnih poslova Uri Rozental nije isključio mogućnost vojnog udara na Teheran, ali je naglasio da u ovom trenutku EU prije svega razmišlja o novom krugu sankcija.

"Razgovaraćemo o jačanju sankcija, to je sigurno. To treba da ide kroz Ujedinjene nacije, ako je moguće", rekao je holandski ministar uoči sastanka.

Ministar Rozental je dodao da smatra da ne treba nijednu opciju odbaciti u ovom momentu pa ni vojni udar na Iran, prenijela je agencija AP.

Njegov njemački kolega Gvido Vestervele odbacio je bilo kakve razgovore o vojnoj intervenciji.

"Mi mislimo da je to kontraproduktivno, mi smo protiv toga i nismo za takve razgovore", istakao je Vestervele.

IAEA je prošle sedmice proslijedila grupi od 35 zemalja satelitske snimke, pisma i dijagrame koji, kako tvrdi, idu u prilog tvrdnji da je Iran tajno radio na proizvodnji nuklearnog oružja.

Glavni iranski izaslanik u IAEA odbacio je ove tvrdnje, kao i materijal koji su prikupile SAD i njihovi saveznici.

Bonus video: