PREDSTAVLJA PROGRAM

Monti prihvatio mandat za sastav nove vlade

Italijanski predsjednik Napolitano je imao ukupno 17 sastanaka sa liderima stranaka i važnijim političarima o formiranju vlade
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2011. 20:58h

Bivši evropski komesar, ekonomista Mario Monti, prihvatio je mandat za formiranje nove italijanske vlade od predsjednika Đorđa Napolitana, saopštila je predsjednička palata u Rimu, javlja Beta.

Napolitano je i formalno povjerio mandat za formiranje vlade Montiju, što je u italijanskim medijima ranije najavljeno kao najvjerovatnija opcija poslije ostavke premijera Silvija Berluskonija.

Italijanski predsjednik Napolitano je imao ukupno 17 sastanaka sa liderima stranaka i važnijim političarima o formiranju vlade. Na Montiju je sada da formira vladu i predstavi program koji će podržati većina u parlamentu.

Berluskonijeva stranka Narod slobode izabrala je Montija kao kandidata za mandatara

Po dobijanju mandata od predsjednika, Monti je izjavio da će odmah početi da radi na formiranju novog kabineta. Monti je naglasio da želi da vrati ponos Italijanima i da obezbijedi ponovo privredni rast.

Monti je rekao da "sa velikom odgovornošću i poniznošću prema narodu prihvata dužnost" i naglasio da je dužnost sadašnje generacije italijnskih političara da vrate Italiju na ranije staze privrednog razvoja.

Berluskonijeva stranka Narod slobode izabrala je Montija kao kandidata za mandatara. Iz te stranke poručeno je da će nova vlada potrajati samo toliko koliko bude potrebno vremena da se sprovedu ranije usvojene mjere štednje.

Preporučujemo za Vas