Bankrotirao najbogatiji Irac

Vjeruje se da je Kainov bankrot jedan od najvećih ličnih bankrota ikad proglašenih u Ujedinjenom Kraljevstvu ili Republici Irskoj
84 pregleda 0 komentar(a)
Šon Kain, Foto: Gulfnews.com
Šon Kain, Foto: Gulfnews.com
Ažurirano: 13.11.2011. 17:03h

Irskom biznismenu i milijarderu Šonu Kainu, za koga se jedno vrijeme vjerovalo da je najbogatiji stanovnik Irske, i to ostrva, a ne države, sud u Belfastu je u petak odobrio zahtjev za bankrotom.

Kain, čije se bogatstvo na vrhuncu moći procjenjivalo na 3,7 milijarde funti, je zahtjev za bankrotom podnio zbog 2,4 milijarde funti koje duguje Anglo Ajriš Banku, koja sad posluje pod imenom Ajriš Bank Rezolušn Korporejšn.

Vjeruje se da je Kainov bankrot jedan od najvećih ličnih bankrota ikad proglašenih u Ujedinjenom Kraljevstvu ili Republici Irskoj, prenosi Business.hr.

Iako se on uglavnom smatra irskim bizinismenom, on je bankrot odlučio proglasiti u Sjevernoj Irskoj, odnosno Ujedinjenom Kraljevstvu, a tvrdi da je to učinio zato što je rođen, odrastao i cijeli život radi u sjevernoirskom okrugu Fermanag.

Međutim, činjenica je i da zato što je bankrot proglasio u Sjevernoj Irskoj Kain na ponovno pokretanje posla mora čekati samo jednu godinu, dok bi u Republici Irskoj taj rok bio 12 godina, što bi vjerojatno značilo i kraj karijere za 63-godišnjeg biznismena.

Ali Ajriš Bank Rezolušn Korporejšn, koja je Kainu u aprilu oduzela kontrolu nad njegovim industrijskim i osiguravajućim carstvom, nije nimalo srećna što je biznismen bankrotirao u Sjevernoj Irskoj.

Iz banke su poručili kako proučavaju valjanost njegovog zahtjeva za bankrotom, i to u svjetlu činjenica da Quinn u Republici Irskoj ima prebivalište, poslovne interese i mnoge financijske obveze.

Bonus video: