Većina Grka podržava novog premijera

"Pozitivno mišljenje" o Papadimosu ima 55 odsto ispitanika, 27 odsto nema nikakvo, a negativno mišljenje ima 18 odsto Grka
0 komentar(a)
Lukas Papadimos, Foto: Reuters
Lukas Papadimos, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.11.2011. 12:09h

Većina Grka podržava novog premijera Lukasa Papadimosa koji predvodi vladu nacionalnog jedinstva, pokazale su dvije ankete čije rezultate objavljuje današnja atinska štampa.

"Pozitivno mišljenje" o Papadimosu ima 55 odsto ispitanika, 27 odsto nema nikakvo, a negativno mišljenje ima 18 odsto Grka koji su učestvovali u anketi instituta Public issue a čije rezultate objavljuje Katimerini.

Grčka je u četvrtak, nakon višednevnih pregovora, za novog premijera dobila Lukasa Papadimosa, bivšeg potpredsjednika Evropske centralne banke, a u vladu nacionalnog jedinstva prvi put od 1974. godine ušla je i ekstremna desnica.

Druga anketa, kao i prva sprovedena u petak u čitavoj zemlji, pokazala je da je "izbor Papadimosa" podržalo ccak 72.92 odsto ispitanika. Petina, odnosno 20 odsto, rekla je da je to "greška", objavio je list To Vima.

To istraživanje sproveo je grčki institut Kapa Research i ono je pokazalo i da vladu nacionlanog jedinstva podržava 60 odsto građana a 35 odsto je protiv.

Većina ispitanika - 59,6 odsto - reklo je da želi prijevremene parlamentarne izbore nakon februara, dok 25,6 odsto želi da izbori budu održani "odmah" a 13,8 odsto 19. februara, što su predložile dvije vodeće stranke - socijalisti i Nova demokratija.

Na pitanje o popularnosti stranaka, ekstremna desnica dobija 37 odsto, a slijede radikalna ljevica Siriza sa 35 odsto i stranka desnog centra Nova demokratija sa 31 odsto. Iza njih su Komunistička parija sa 30 odsto i socijalisti (Pasok), pokazalo je istraživanje Public issue.

Bonus video: