Putin: Samo ja mogu spasiti Rusiju

Rusija je, prema njegovim riječima, udvostručila životni standard, okončala opasni „građanski rat“ u Kavkazu, a ruska ekonomija spasena od praktičnog kolapsa
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2011. 08:03h

Ruski premijer Vladimir Putin stao je u odbranu svoje odluke da se kandiduje na predsjedničkim izborima sljedeće godine.

Putin insistira da njegov cilj nije da zadrži vlast, nego da mu treba više vremena da poveća životni standard i osnaži Rusiju, piše BBC.

Prema istraživanju javnog mnjenja, on ima najviše šansi da se vrati na funkciju na koju je prvi put stupio prije 12 godina. Kritičari, pak, smatraju da je njegov politički uticaj sve destruktivniji.

Međutim, Putin je na jednoj večeri sa stranim stručnjacima za Rusiju energično branio svoje odluke.

Susret u konjičkom klubu

To je postala tradicija: Godišnji susret stranih stručnjaka sa Putinom na poziv ruske vlade da bi diskutovali o stanju ruske politike kao dio takozvanog Valdaj kluba.

Prethodni susreti su organizovani u njegovoj vili u Sočiju, na Crnom moru, i gostinskoj kući ruske vlade izvan Moskve.

Ove godine susret je organizovan u jednom konjičkom klubu izvan Moskve.

„Veličanstvena bijela kobila je u jednoj konjušnici koketno zamahivala dugačkom grivom. Znatiželjni pastuvi su nas posmatrali. Jedan nas je njušio, očigledno se nadajući šargarepi. U obližnjem Manježu, iskusni jahači su vježbali dresuru. Napolju je padao snijeg.

U novootvorenom francuskom restoranu, koji se nalazi u sklopu kompleksa, čekao nas je upaljen kamino,pisala je atmosferu Bridži Kendal iz BBC-a. Gostoljubivoj atmosferi doprinose klavir i lažne knjige u kožnim povezima.

U vitrinama su bile impresivne kolekcije „armanjaka” sa etiketama koje datiraju još od 1880-ih. Samo najbolje za budućeg ruskog predsjednika.

„Mislili smo da će biti prijatnije da se sastanemo ovdje“, objasnio je jedan od premijerovih saradnika. „Manje formalno nego u vladinoj gostinskoj kući“.

Ukoliko pobijedi na izborima, on bi teoretski mogao biti predsjednik do 2024

Putin se pojavio tri i po sata kasnije. Njegovi saradnici su kao izgovor naveli kako je premijer želio da sačeka dok se ne smanji gužva na putevima, jer se vozači u Moskvi razbjesne kada ih usred gužve prestigne njegova povorka.

Ušao je i rukovao se sa svima. Za stolom je, kao po običaju, pio čaj i ignorisao hranu, i krajnje fokusiran govorio o raznim temama.

Za veliki broj prisutnih prioritet je bila Putinova namjera da se vrati na mjesto šefa države. Ukoliko pobijedi na izborima, on bi teoretski mogao biti predsjednik do 2024.

„Idemo na izbore i našem narodu nudimo šansu da donese presudu o onome što smo uradili u prošlosti i o našem programu za budući razvoj“, rekao je Putin okupljenima, koji su u luksuznom restoranu posluženi votkom i italijanskim vinima.

Govoreći u ime Valdaj kluba, Timoti Kolton sa Univerziteta Harvard rekao je Putinu: „Sadašnji politički sistem u Rusiji, koji se formirao u posljednjih 10-12 godina, iscrpio je svoj kapacitet ili je blizu toga“.

Stabilnost

Čini se da je veliki broj njegovih bivših pristalica užasnut zbog mogućnosti da se čovjek koji je već vladao 12 godina još jednom vrati na istu funkciju, a ta odluka je razbjesnila njegove kritičare i u zemlji i u inostranstvu koji smatraju da će dovesti Rusiju do stagnacije.

Puno riječi bilo je upravo o stagnaciji, rasprostranjenoj korupciji i opasnoj političkoj inerciji za koji mnogi misle da bi na kraju mogla dovesti do društvene eksplozije.

Rezultati anketa oslikavaju depresiju zbog sve većeg jaza između nepristojno bogatih i tragično siromašnih, pogoršanu vjerovanjem da Rusijom vlada mafijaški klan koji je više zainteresovan za ličnu korist nego da pomogne da se riješe državni problemi.

Putin je sve to opovrgao. Energično je odbranio plan da zamijeni mjesto sa Dmitrijem Medvedevim.

„Želimo da izgradimo snažniji sistem, a ne da zadržimo ličnu vlast“, naglasio je. Ne radi se tu o zadržavanju na vlasti, dodao je, već o slabom stanju ruskih institucija.

Tandem nije mrtav

Akademici su prenijeli da im je Putim tokom dijela sastanka koji je bio zatvoren za medije rekao da će se dvostruka vladavina nastaviti poslije izbora, i da bi Medvedev imao kontrolu nad ekonomijom kao premijer.

Rusija je, prema njegovim riječima, udvostručila životni standard, okončala opasni „građanski rat“ u Kavkazu, a ruska ekonomija spasena od praktičnog kolapsa

„Htio je da kaže kako tandem nije mrtav, da Medvedev nije potučen“, rekao je politički stručnjak Aleksandar Rahr poslije susreta.

Rahr je naveo i da je Putin upozorio eksperte da bi dalji razvoj američkog programa raketne odbrane mogao dovesti do „ozbiljnih tenzija“ sa Rusijom u budućnosti.

Profesor Robert Legvold sa Univerziteta Kolumbija je rekao da će borba protiv širenja nuklearnog oružja biti Putinov spoljnopolitički prioritet tokom perioda predsjedavanja. On je dodao da je ruski premijer ignorisao pitanja u nuklearnim ambicijama Irana.

Stabilnost je za Putina glavni prioritet – način da zaštiti zemlju od sebe same i stranih neprijatelja i ključ za budući napredak. Njegov argument je zasnovan na uspjesima postignutim u posljednjih 12 godina.

Rusija je, prema njegovim riječima, udvostručila životni standard, okončala opasni „građanski rat“ u Kavkazu, a ruska ekonomija spasena od praktičnog kolapsa.

Neki kažu da su za to dijelom zaslužni prihodi od prodaje nafte. Putin preferira da na to gleda kao na rezultat rada jednog snažnog i iskusnog lidera koji sprovodi promjene odozgo – poput, na primjer, njegovog prijatelja Silvija Berluskonija.

Berluskoni bolji od Šredera

Ruski premijer je iskoristio priliku i da pohvali italijanskog kolegu Silvija Berluskonija, opisavši njegovu 17-godišnju vladavinu kao „faktor stabilnosti“.

„Imam veoma topao politički odnos sa Berluskonijem. Smatram da je on jedan od najvećih evropskih političara“, rekao je Putin, dodavši da je italijanski lider „svjesno“ otkrivao detalje iz svog života „kako bi privukao pažnju javnosti“.

Putin se prisjetio i privatnog razgovora sa bivšim njemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom, još jednim evropskim saveznikom, koji mu je rekao da je Berluskoni „dobar čovjek“, ali da „nije pravi političar“.

Putin smatra da je jedan od problema u Italiji, kao i u Rusiji, pronalaženje odgovarajućih kandidata sposobnih da preuzmu vlast

„Možda nije pravi političar, ali pogledaj gdje je on sada a gdje ti“, Putin je, prema njegovim riječima, rekao Šrederu nekoliko puta nakon što je 2005. izgubio na izborima i bio prinuđen da preda vlast.

Putin smatra da je jedan od problema u Italiji, kao i u Rusiji, pronalaženje odgovarajućih kandidata sposobnih da preuzmu vlast.

„Pronalaženje ljudi koji su dorasli zadatku nije lako“, naglasio je.

To je lekcija koje se drži Putin. On je ubijeđen da je on jedini lider koji može držati zemlju ujedinjenom.

Premda, pojedini tvrde da je rusko društvo dinamično, a da je njegova politika žalosno inertna, Putin to negira. Politički model Rusije možda nije savršen, ali to ne znači da će on voditi do stagnacije kakva je bila u doba Brežnjeva, zaključio je Putin.

Bonus video: