"Kriza će trajati još 10 godina, Evropska unija kao bivša Jugoslavija"

Kad je stvoren euro, niko nije razmišljao o tome da bi neko mogao da izađe iz eurozone, uopšte nije predviđen taj mehanizam
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2011. 11:24h

Problemi sa Grčkom i Italijom su žestoko poljuljali temelje eurozone i ugrozili opstanak EU, upozoravaju ugledni svjetski ekonomski analitičari i političari, piše Večernji.hr.

Nurijel Rubini, američki ekonomista koji je prvi najavio globalnu recesiju 2008, upozorio je da bi Italija uskoro mogla da napusti eurozonu i vrati se liri. Rubini smatra da Italija uz 7 odsto kamata za zaduživanje neće moći da otplati 1.900 milijardi eura duga.

"Italijanski dug je stigao do tačke kad više nema povratka. Nikakva politička promjena ne može da promijeni činjenicu da italijanski dug iznosi 120 odsto BDP-a. Italija bi trebalo da ostvari suficit od 5 odsto samo da bi otplaćivala dug. Izlazak Italije iz eurozone, s obzirom na veličinu te države, značio bi i raspad monetarne unije", upozorio je Rubini.

Ekonomista Jože Mencinger, prvi slovenački ministar ekonomije, upozorava da će ekonomska kriza potrajati još najmanje 10 godina.

"Treba biti strpljiv pa čekati i izlaziti iz krize, što će potrajati sigurno još deset i više godina. Kriza nije nastala 2008, ona se rađala najmanje 30 godina i riječ je o velikim pomacima između udjela rada i kapitala u društvenom proizvodu, i to u korist kapitala. To je stvorilo veliku razliku između potražnje i ponude. Posebno kada se ponuda preselila u Kinu. Tu je nastao problem. To se godinama održavalo kreditima i, dok je bilo tako, nije bilo krize", kazao je Mencinger za srpski list Vreme.

Mencinger ističe da današnji EU pogađa "jugoslavenski sindrom" prema kojem su "Njemcima krivi Grci, a Grcima Njemci". Kritičan je i prema euru.

"Euro je kreiran kao politički simbol, koji podsjeća na jugoslovensko bratstvo i jedinstvo. Kad je stvoren euro, niko nije razmišljao o tome da bi neko mogao da izađe iz eurozone, uopšte nije predviđen taj mehanizam. Mislili su da je to nešto što će trajati vječno i zbog toga je valuta i došla u krizu... Riječ je o političkom projektu koji je već u početku bio loše postavljen", kazao je Mencinger.

Američki ministar finansija Timoti Gajtner je zatražio brzu akciju EU.

"Kriza u Evropi ostaje centralna prijetnja za globalni rast. Evropa mora brzo da sprovede jake mjere za povratak finansijske stabilnosti", kazao je Gajtner.

Bonus video: