RADIKALNA OMLADINA

Ulična tuča sa policijom na "Maršu nezavisnosti" u Poljskoj

Ekstremisti su na policiju bacali flaše, kamenice i petarde, a napadnuto je i vozilo poljske privatne televizije TVN
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 14:29h

Redovni "Marš nezavisnosti" poljske radikalne omladine i pokušaj anarhista i ljevičara da ga blokiraju pretvorio se u Varačavi u uličnu tuču sa policijom u kojoj je povrijeđena 21 osoba, a privedeno više od 150 ljudi, javlja Beta.

Među povrijeđenima su i devetorica policajaca, a dvojica su prebačena u bolnice u Varšavi. Ekstremisti su na policiju bacali flaše, kamenice i petarde, a napadnuto je i vozilo poljske privatne televizije TVN, bliske liberalnoj vladi premijera Donalda Tuska.

"Ne može to tako da policajci koji dođu na posao i štite bezbjednost učesnika Marša nezavisnosti budu napadnuti. Napadnuta je poljska policija, pravni sistem i država", izjavio je portparol varšavske policije Machej Karčinjski.

On je naglasio da policiju ne interesuje ko ima kakve poglede na svijet, već da na ulicama bude bezbjedno. Portparol Glavne komande poljske policije Marijuš Sokolovski kazao je da broj uhapšenih nije konačan, jer policija još analizira snimke sa gradskih kamera.

Stigli i fudbalski huligani

Marš Varšavom, uz skandiranje "Poljska cijela biće bijela" sazvao je Nacionalno-radikalni blok i ultrakatolička Svepoljska omladina. Njima su kao pojačanja stigli huligani poljskih fudbalskih klubova, a među njima je bilo i onih sa zastavama Srbije, Hrvatske i Slovačke.

Prema procjenama poljskih medija, u Maršu je učestvovalo 7.000 ljudi, koje je pokušalo da blokira oko 2.000 ljevičara i antifašista među kojima je bilo i onih iz susjedne Njemačke.

Tokom sukoba nacionalista sa policijom, građani Varšave koji su se u tom trenutku zatekli u centru grada u panici su se sklanjali u restorane i zgrade.

Gradske vlasti poslije incidenta naredili su organizatorima da Marš okončaju, ali su aktivisti Nacionalno-radikalnog bloka i Svepoljske omladine uspjeli da smire najradikalnije članove i dobiju dozvolu da nastave drugom trasom.

Uveče su obije manifestacije završene, ali je policija ponovo posegla za vodenim topom i pendrecima, pošto je grupa od oko 1.500 radikala odbila da se raziđe.

Galerija