Van Rompej: Italiji sada ne trebaju izbori

Napolitano mogao prihvatiti Berluskonijevu ostavku već sjutra večernjim satima i formalno imenovati Montija za mandatara nove vlade
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2011. 20:05h

Italiji su potrebne reforme, ne prijevremeni izbori ako želi da ohrabri tržista, ocijenio je predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej tokom posjete toj zemlji.

"Još ima posla, zemlji su potrebne reforme, ne izbori", rekao je Van Rompej u govoru u Firenci održanom poslije današnjeg usvajanja skupa mjera za borbu protiv krize u italijanskom Senatu.

"Primjena (mjera) je apsolutno presudna", dodao je Van Rompej.

Italijanski senat prihvatio je finansijske reforme koje podrazumijevaju smanjenje budžetskog deficita i liberalizaciju ekonomije.

Slijedi završno glasanje o zakonu, koje je često samo formalnost, a tada će se zakon uputiti na odobrenje donjem domu koji zasjeda sjutra, prenosi Banka magazin.

Nakon konačnog prihvatanja zakona u oba doma parlamenta, očekuje se ostavka Silvija Berlusconija /Berluskoni/ na mjestu premijera.

Nova privremena vlada, sastavljena od tehnokrata, trebalo bi da bude formirana do ponedjeljka.

U radu Senata je prvi put učestvovao Mario Monti, nekadašnji evropski predstavnik za tržišnu konkurentnost koji je i glavni kandidat za novog premijera.

Predsjednik Đorđo /Giorgio/ Napolitano imenovao ga je prije dva dana za doživotnog člana Senata.

Berluskoni, koji je izgubio podršku parlamentarne većine, obećao je da će podnijeti ostavku nakon usvajanja paketa finansijskih mjera u oba doma parlamenta.

To znači da bi Napolitano mogao prihvatiti Berluskonijevu ostavku već sjutra večernjim satima i formalno imenovati Montija za mandatara nove vlade.

Bonus video: