DOGOVOR ČLANICA

EU zabranjuje sporne pesticide koji ubijaju pčele

Pčele zaprašuju velike poljoprivredne površine, te je svako smanjenje njihovog broja razlog za zabrinutost u poljoprivredi i prehrambenoj industriji
0 komentar(a)
ose, pčele, Foto: Shutterstock
ose, pčele, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.04.2018. 19:40h

Članice Evropske unije u petak su se dogovorile da u potpunosti zabrane tri aktivne supstance koje se koriste u pesticidima jer su naučne studije utvrdile da su štetne po pčele.

Evropska komisija preporučila je zabranu nakon što je Evropska agencija za bezbjednost hrane (EFSA) zaključila da tri najčešća neonikotinoida (klotianidin, imidakloprid i tiametoksam) štete centralnom nervnom sistemu insekata, uključujući pčele.

Pčele zaprašuju velike poljoprivredne površine, te je svako smanjenje njihovog broja razlog za zabrinutost u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, podsjeća Hina.

"Zdravlje pčela mi je od najveće važnosti jer utiče na bioraznolikost, proizvodnju hrane i okoliko", rekao je komesar Komisije za zdravlje i bezbjednost hrane Vitenis Andriukaitis.

Nakon što su države članice EU u petak na Stalnom odboru za biljke, životinje, hranu i stočnu hranu kvalifikovanom većinom podržale predlog Evropske komisije, zabraniće se svaka upotreba triju spornih neonikotinoida na otvorenom. Pesticidi koji sadrže te supstance i dalje će se moći upotrebljavati u staklenicima gdje im pčele nisu izložene.

Očekuje se da će odluka stupiti na snagu do kraja godine.