Lukas Papademos, premijer kome se ne zavidi

U govoru nakon proglašenja, Papademos (64) je kazao da je članstvo Grčke u eurozoni garancija za monetarnu stabilnost zemlje
0 komentar(a)
lukas papademos, Foto: Wikipedia.org
lukas papademos, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 10.11.2011. 23:41h

Lukas Papademos, cijenjena ličnost u evropskim prijestonicama i finansijskim tržištima, ima imidž neharizmatične figure na koloritnoj i haotičnoj političkoj sceni Grčke.

Međutim, on takođe ima reputaciju smirenog čovjeka u vrijeme kada nacija vapi za stabilnošću. Kako navodi BBC, Papademos će preuzeti jednu od trenutno najnezavidnijih funkcija u Evropi.

Ovaj 64-godišnjak se čini kao najbolji izbor u trenutnoj turbulentnoj situaciji.

On se smatra nepristrasnom opcijom, koja je iznad partijske politike koja u ovoj zemlji djeluje parališuće. Kolege ga opisuju kao nekoga ko bi mogao smiriti brod nošen talasima finansijske krize.

Nije baš lak posao

Analitičari iz inostranstva bili su oprezni u procjeni da li će Papademos uspjeti da oštre mjere štednje

Papademos, bivši guverner Grčke banke i potpredsjednik ECB, pomogao je zemlji da pređe sa drahme na euro – za šta se sada nada da je bespovratan proces i da neće doći do katastrofalnog izlaska iz eurozone zbog pogoršanja finansijskih nedaća zemlje.

Glavni zadatak vlade biće da se postara da prezadužena Grčka usvoji novi međunarodni paket pomoći od 130 milijardi eura od partnera iz eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda.

U govoru nakon proglašenja, Papademos je kazao da preuzima vladu u „kritičnom trenutku“ za Grčku. On je rekao da je članstvo Grčke u eurozoni garancija za monetarnu stabilnost zemlje.

Hoće li biti autoritet partijskim vukovima?

Analitičari iz inostranstva bili su oprezni u procjeni da li će Papademos uspjeti da oštre mjere štednje potrebne za dobijanje 130 milijardi eura pomoći sprovede među grčkim građanima koji su već organizovali talase štrajkova i protesta protiv kresanja budžeta i povećanja poreza.

„Biće izuzetno teško da sprovedu ove mjere jer će naići na jak otpor javnosti”, kazala je Dženifer Mekoun, istaknuta evropska ekonomistkinja iz londonskog Kapital ekonomiksa. „Neke od ovih mjera će se progurati, ali se situacija neće popraviti dok Grčka ne napusti eurozonu i ne devalvira svoju valutu.“

Analitičari takođe smatraju da bi Papademos, koji nema političkog iskustva, mogao da ima problema sa nametanjem svog autoriteta iskusnim partijskim ličnostima u svom kabinetu.

Bonus video: