Italija zauzela mjesto Grčke

Za razliku od Grčke, bankrot Italije bi ugrozio cjelokupni projekat eura. Na promjene ugovora EU bi se moglo čekati godinu ili više, a Rim nema toliko vremena
0 komentar(a)
Silvio Berluskoni, Foto: Reuters
Silvio Berluskoni, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.11.2011. 08:52h

Italijanski troškovi pozajmljivanja dostigli su juče najviši nivo nakon što je insistiranje premijera Silvija Berluskonija na izborima umjesto formiranja prelazne vlade otvorilo put produženoj nestabilnosti i odlaganjima dugoobećavanih ekonomskih reformi.

U dramatičnoj eskalaciji krize u eurozoni, prinos na italijanske desetogodišnje obveznice premašio je nivo od 7% koji se smatra neodrživim.

Portugal i Irska su bile prinuđene da traže pomoć od EU i MMF-a kada su njihovi troškovi pozajmljivanja dostigli približan nivo.

Evropska centralna banka (ECB) nije gubila vrijeme i intervenisala je kupovinom italijanskih obveznica u velikim količinama, ali je oklijevala da preduzme dalje korake.

Za razliku od Grčke, bankrot Italije bi ugrozio cjelokupni projekat eura. Na promjene ugovora EU bi se moglo čekati godinu ili više, a Rim nema toliko vremena

Za razliku od Grčke, bankrot Italije bi ugrozio cjelokupni projekat eura. Na promjene ugovora EU bi se moglo čekati godinu ili više, a Rim nema toliko vremena.

Zvaničnici eurozone kazali su da spasavanje Italije nije bilo planirano. „Finansijska pomoć nije u igri“, kazao je Rojtersu jedan visoki zvaničnik.

Izgubivši većinu u ključnom glasanju u parlamentu, Berluskoni je potvrdio da će podnijeti ostavku nakon sprovođenja ekonomskih reformi koje zahtijeva EU i dodao da se u Italiji onda moraju održati izbori na kojima se on neće kandidovati.

Premijer se usprotivio bilo kom obliku prelazne ili jedinstvene vlade – koju podržava opozicija i mnogi na tržištima – i kazao da nije vjerovatno da će se izbori održati do februara, što bi ostavilo tromjesečni vakum tokom koga bi na tržištima mogao zavladati haos.

Ne sumnjaju u Berluskonijevu ostavku

Italijanski predsjednik Đorđo Napolitano kazao je da nema sumnje u Berluskonijevu ostavku kada se usvoje ekonomske reforme u parlamentu u roku od nekoliko dana.

„Zato će za kratko vrijeme ili biti formirana nova vlada... ili će se raspustiti parlament kako bi se odmah počela predizborna kampanja“, kazao je Napolitano.

Čak i sa odlaskom čovjeka koji je postao simbol praznih obećanja i skandala, Italiji neće biti lako da ubijedi tržišta da može smanjiti svoj ogromni dug, liberalizuje tržište rada, uhvati u koštac sa utajom poreza i poveća produktivnost.

Čak i sa odlaskom čovjeka koji je postao simbol praznih obećanja i skandala, Italiji neće biti lako da ubijedi tržišta da može smanjiti svoj ogromni dug, liberalizuje tržište rada, uhvati u koštac sa utajom poreza i poveća produktivnost

Kristin Lagard, predsjednica MMF-a, na finansijskom forumu u Pekingu je kazala da kriza u Evropi rizikuje da gurne globalnu ekonomiju u „izgubljenu deceniju“ u japanskom stilu.

„Smatramo da ukoliko ne budemo reagovali odvažno i ako ne reagujemo zajedno... mogli bismo rizikovati da uđemo u nešto što komentatori već zovu izgubljenom decenijom“.

Grčka bez dogovora

Dok je gnjev tržišta usmjeren na Italiju, pokušaji Grčke da sastavi novu vladu ostavljeni su po strani, ali oslikavaju koliko je teško da se bilo gdje u eurozoni preduzmu odlučne akcije.

Dogovor o formiranju grčke vlade juče nije postignut, a dok zemlja ide put ekonomskog ambisa, premijer Jorgos Papandreu kazao je da vlast predaje nepostojećoj koaliciji.

Tokom dana koji je bio bizaran i haoitičan čak i po grčkim političkim standardima, Papandreu je poželio nasljedniku sve najbolje i krenuo na sastanak sa predsjednikom, da bi se ispostavilo da nasljednika nema zbog nesuglasica među političkim partijama.

Ranije su partijski izvori naveli da su se lideri dogovorili da na mjesto premijera dođe sadašnji predsjednik parlamenta, socijalista Filipos Pecalnikos. Međutim, veliki dio Papandreuovog PASOK-a i opozicione nove demokratije odbili su da podrže Pecalonikosa nakon tri dana traženja adekvatnog kandidata koji bi vodio vladu do izbora u februaru.

Da li je razgovor moguć?

Opozicioni lider Antonis Samaras počeo je razgovore o novoj koaliciji sa predsjednikom Karlosom Papuljasom, ali prije nego što su im se mogli pridružili lideri manjih partija, razgovori su iznenada prekinuti.

Iz predsjedničkog kabineta je saopšteno da će razgovori biti nastavljeni danas u 8.00h, mada, kako navodi Rojters, politički razgovori u haotičnoj atmosferi kakva je juče vladala u Atini, najčešće budu ili odloženi ili se uopšte ne dese.

Jedan analitičar je kazao da grčka demokratija prolazi kroz najgore trenutke još otkako je prije 37 godina zbačena vojna diktatura, te da će tek sada početi ozbiljni pregovori.

„Mislim da je odgovornost premijera ogromna, a odnosi među političkim partijama i društvom su toliko napeti da smatram da su velike političke promjene neizbježne“, kazao je Kostas Panagopulos, direktor agencije Also. „Osjećam da je suštinski diskusija tek počela, a da smo svih ovih dana bili svjedoci jedne farse.“

Bonus video: