Sarkozi: Netanjahu je lažov

Sarkozi je to rekao Obami ne znajući da su mikrofoni u prostoriji uključeni kako bi novinarima koji su bili na posebnoj lokaciji bilo omogućeno da slušaju simultani prevod
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.11.2011. 01:58h

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi nazvao je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua „lažovom“ u nezvaničnom razgovoru sa američkim predsjednikom Barakom Obamom koji je slučajno dospio do novinara tokom prošlonedjeljnog samita G20 u Kanu.

„Ne mogu da podnesem Netanjahua, on je lažov“, kazao je Sarkozi Obami, ne znajući da su mikrofoni u prostoriji uključeni kako bi novinarima koji su bili na posebnoj lokaciji bilo omogućeno da slušaju simultani prevod.

„Tebi ga je dosta, a ja sa njim moram da se nosim još češće od tebe“, odgovorio je, prema navodima francuskog prevodioca, Obama.

„Tebi ga je dosta, a ja sa njim moram da se nosim još češće od tebe“, odgovorio je, prema navodima francuskog prevodioca, Obama.

Grupica novinara koja je čula ovaj razgovor u početku nije objavljivala navedene komentare smatrajući ih privatnim i nezvaničnim. Međutim, opaske su se ipak pojavile na francuskim internet sajtovima, a može ih potvrditi i Rojters.

Svako priča o svakome...

Portparol Bijele kuće Džej Karni je odbio da prokomentariše razgovor dvojice predsjednika.

Obamin očiti neuspjeh da odbrani Netanjahua vjerovatno će iskoristiti njegovi neprijatelji iz redova republikanaca koji ga opisuju kao neprijatelja Izraela. Odbacivanjem Netanjahua rizikuje se gubitak jake izraelske podrške u američkoj javnosti i Kongresu.

Je li Obama prijatelj Izraela? Je li Sarkozi prijatelj Izraela? Vode li oni politiku stalne podrške Izraelu?

„Svako priča o svakome. Ponekad i dobri prijatelji kažu ponešto jedan za drugoga, naročito u ovako napretim profesijama“, kazao je Šalom. „Dakle, morate uzeti u obzir glavne stvari. Je li Obama prijatelj Izraela? Je li Sarkozi prijatelj Izraela? Vode li oni politiku stalne podrške Izraelu? Odgovori na sva ova pitanja su potvrdni i, što se mene tiče, to je jedino bitno.“

Obama i Netanjahu imaju turbulentan odnos pošto je američki predsjednik otvoreno kritikovao izgradnju jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji, podsjetio je Rojters.

Ostaje nejasno zašto je Sarkozi kritikovao Netanjahua. Međutim, evropske diplomate uveliko krive Izrael zbog neuspjeha mirovnih pregovora i ljutito su reagovali na Netanjahuovo odobrenje intenzivne izgradnje jevrejskih naselja.

Sarkozi podržao Palestinu

Tokom bilateralnog sastanka u Kanu, Obama je kritikovao Sarkozijevu iznenadnu odluku da podrži palestinski zahtjev za članstvo u UNESKO-u.

„Trebalo je da se konsultujete sa nama, ali to je sada iza nas“, kazao je Obama.

On je dodao i da je zabrinut za posljedice ukoliko Vašington bude morao da uskrati finansije i drugim tijelima UN (kao što je postupio u slučaju UNESKO) poput Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO) i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), ukoliko Palestinci u njima dobiju članstvo.

Istog dana kada je održan razgovor, Palestinci su objavili da neće tražiti članstvo više ni u jednom tijelu UN. Sarkozi je potvrdio da neće donositi jednostrane odluke dok Savjet bezbjednosti UN razmatra palestinski zahtjev za punopravno članstvo.

Bonus video: