RASTU KAMATE NA DUG

Oli Ren vrlo zabrinut zbog ekonomske situacije u Italiji

Evropski sekretar za ekonomske i monetarne poslove Oli Ren izrazio je zabrinutost zbog ekonomske situacije u Italiji i dramatičnog rasta kamata na italijanske državne obveznice.
0 komentar(a)
Oli Ren, Foto: AP
Oli Ren, Foto: AP
Ažurirano: 08.11.2011. 19:14h

"Vrlo smo zabrinuti zbog ekonomske situacije u Italiji", rekao je Ren na konferenciji za novinare nakon završetka sastanka ministara finansija zemalja članica EU-a.

Ren je dodao da "se Italija nalazi pod velikim pritiskom tržišta" i da su kamate na italijansko zaduživanje "dramatično" porasle.

Kamate koje su danas investitori tražili za italijanske obveznice s rokom dospijeća od deset godina dostigle su 6,7 posto, što je neodrživo na duži rok. Italijanski javni dug iznosi 1.900 milijardi eura, što je 120 posto njenog BDP-a.

Italija je postala najveći predmet zabrinutosti u eurozoni, zbog straha da bi ona mogla da postane nova Grčka. Italija već sada troši pet posto svog BDP-na otplaćivanje kamata na državne obveznice.

Ako se postotak još dodatno poveća, dužnički teret postao bi neizdrživ. Finansijska tržišta nemaju povjerenja zbog nestabilne političke situacije u Italiji. Premijer Silvio Berluskoni je danas izgubio većinu u parlamentu.

Preporučujemo za Vas