dugovi se nagomilali

Berluskoni obećao da će podnijeti ostavku

Italijanski premijer Silvio Berluskoni izgubio je podršku većine poslanika u Parlamentu, što dodatno pojačava pritisak da podnese ostavku
63 pregleda 0 komentar(a)
Berluskoni, Foto: Rojters
Berluskoni, Foto: Rojters
25.02.2019. 14:57h

Premijer Italije Silvio Berluskoni prenio je predsjedniku te zemlje Đorđu Napolitanu da će podnijeti ostavku poslije glasanja u parlamentu o mjerama za obuzdavanje ekonomske krize u toj zemlji.

Poslije neuspjeha vladajuće koalicije da obezbjedi apsolutnu većinu na važnom glasanju u parlamentu i poziva opozicije da podnese ostavku Berluskoni se sastao sa šefom države i prenio mu da je "svestan rezultata glasanja i njegovog značenja", prenijeli su italijanski mediji.

Kako se navodi u saopštenju iz kancelarije italijanskog predsjednika Berlskoni je istovremeno izrazio zabrinutost povodom ekonomskih mjera čije usvajanje traže partneri iz EU.

Parlament je usvojio Berluskonijev predlog o ratifikaciji javnih računa iz 2010. godine, ali uz samo 308 glasova "za", što je znatno manje od 316 neophodnih za apsolutnu većinu u Parlamentu od 630 mjesta.

Opozicija se uzdržala od glasanja i odmah saopštila da Berluskoni mora da podnese ostavku.

Prethodno je Umberto Bosi, lider Sjeverne lige, glavnog Berluskonijevog koalicionog partnera, pozvao premijera da podnese ostavku. Bosi je oborio prvu Berluskonijevu vladu 1994. godine.

Premijer je do sada insistirao da ima dovoljnu podršku u parlamentu i da može da nastavi da upravlja vladom.

Berluskoni: Ako baš moram da umrem, učiniću to u parlamentu >>>

Italijanski deficit je relativno nizak, ali investitori strahuju da bi Italija zbog kombinacije niske stope privrednog rasta i duga od 1,9 triliona eura mogla da postane sljedeće članica eurozone koja neće izržati dužničku krizu.

Indeks berze u Milanu u međuvremenu je porastao za 2,5 odsto poslije Bosijevog saopštenja i netačne informacije da je Berluskoni već podnio ostavku.